czosnek

Jak szybko obrać czosnek?

katja - specjalista Tipy.pl
czosnek
1 z 4
Czosnek to ważny składnik wielu potraw. Jednak gdy chcemy dodać go do nich nieco więcej, napotykamy na częsty problem – zbyt długi czas, jaki jest potrzebny na obranie poszczególnych jego ząbków. Na szczęście istnieje prosty sposób, który znacząco ułatwia i skraca ten proces. Metoda ta nie pozbawia czosnku jego walorów i umożliwia nam obranie nawet całej główki czosnku naraz! Oto ten sprawdzony sposób:
1
czosnek pod talerzem
Umieść główkę czosnku pod głębokim talerzem lub miską i dociśnij ją do blatu. Dzięki temu w szybki i łatwy sposób rozdzielisz ją na poszczególne ząbki.
2
obieranie czosnku
Umieść ząbki czosnku w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknij. Teraz mocno potrząsaj pojemnikiem w taki sposób, żeby czosnek uderzał o jego ścianki. Pozwoli to odseparować ząbki czosnku od otaczających je łupinek.
3
obrany czosnek
Otwórz pojemnik i sprawdź, czy wszystkie ząbki są już obrane. Jeśli nie, oddziel te gotowe a resztę poddaj ponownemu procesowi „potrząsania”. W ciągu kilku chwil wszystkie ząbki czosnku będą elegancko obrane.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie