Czosnek to ważny składnik wielu potraw. Jednak gdy chcemy dodać go do nich nieco więcej, napotykamy na częsty problem – zbyt długi czas, jaki jest potrzebny na obranie poszczególnych jego ząbków. Na szczęście istnieje prosty sposób, który znacząco ułatwia i skraca ten proces. Metoda ta nie pozbawia czosnku jego walorów i umożliwia nam obranie nawet całej główki czosnku naraz! Oto ten sprawdzony sposób:
Umieść główkę czosnku pod głębokim talerzem lub miską i dociśnij ją do blatu. Dzięki temu w szybki i łatwy sposób rozdzielisz ją na poszczególne ząbki.
2
Umieść ząbki czosnku w plastikowym pojemniku i szczelnie zamknij. Teraz mocno potrząsaj pojemnikiem w taki sposób, żeby czosnek uderzał o jego ścianki. Pozwoli to odseparować ząbki czosnku od otaczających je łupinek.
3
Otwórz pojemnik i sprawdź, czy wszystkie ząbki są już obrane. Jeśli nie, oddziel te gotowe a resztę poddaj ponownemu procesowi „potrząsania”. W ciągu kilku chwil wszystkie ząbki czosnku będą elegancko obrane.