winogrona

Właściwości zdrowotne winogron

olaa - specjalista Tipy.pl
winogrona
1 z 5
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy.

Właściwości winogron:
1
winogrona na zdrowie
Dostarczają energii

Winogrona są drogocennym owocem posiadającym wiele składników mineralnych takich jak fosfor i magnez potrzebnych do właściwego oraz efektywnego funkcjonowania ciała i umysłu.
2
jedzenie winogron
Wspomagają zdrowie kości

Duża zawartość wapnia, żelaza, miedzi i manganu jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu kości i stawów. Jedzenie winogron zapobiega takim chorobom jak osteoporoza oraz artretyzm.
3
winogrona na odporność
Podnoszą odporność

Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie winogron podnosi odporność organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania w czasie jesienno-zimowym. Bogata zawartość witaminy C i B6 chroni nas przed drobnoustrojami.
4
winogrona na nowotwór
Zapobiegają nowotworowi

Winogrona są bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Przeciwutleniacze występujące w winogronach hamują rozwój komórek rakowych w organizmie.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Awokado
Obrany granat
banany

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie