Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeHerbataHerbatka z pokrzywy na oczyszczenie krwi

Herbatka z pokrzywy na oczyszczenie krwi
Dd - specjalista Tipy.pl
Herbatka z pokrzywy oczyszcza cały przewód pokarmowy. Stosowana jest w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, anemii, stanów zapalnych skóry i wielu innych dolegliwości.
1

Jak zbierać pokrzywy?
Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.
Zbierając pokrzywy musisz uważać bo jeśli dotkniesz jakiejkolwiek części rośliny poparzysz się, dlatego noś rękawice i długie spodnie w trakcie zbiorów. Możesz użyć nożyczek ogrodniczych i ścinać tylko górne części rośliny.
Zbiory pokrzywy rozpoczynają się, kiedy jej liście są już dobrze wykształcone. Najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Trzeba pamiętać, że zbiory powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie. Najczęściej okres zrywania ogranicza się do miesięcy wiosennych: kwietnia i maja.
Zbierając pokrzywy musisz uważać bo jeśli dotkniesz jakiejkolwiek części rośliny poparzysz się, dlatego noś rękawice i długie spodnie w trakcie zbiorów. Możesz użyć nożyczek ogrodniczych i ścinać tylko górne części rośliny.
3

Wykonanie:
Do zebranych liści dodaj wodę i podgrzewaj na małym ogniu prawie do wrzenia. (Herbatka będzie mocniejsza jeśli liście będą się dłużej moczyć, natomiast jeśli chcesz osłabić wywar wystarczy dodać więcej wody.)
Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut. Odcedź i herbata jest gotowa do picia. Wystarczy jedna szklanka dziennie by czerpać z niej korzyści.
Do zebranych liści dodaj wodę i podgrzewaj na małym ogniu prawie do wrzenia. (Herbatka będzie mocniejsza jeśli liście będą się dłużej moczyć, natomiast jeśli chcesz osłabić wywar wystarczy dodać więcej wody.)
Gdy woda zaczyna wrzeć zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut. Odcedź i herbata jest gotowa do picia. Wystarczy jedna szklanka dziennie by czerpać z niej korzyści.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
Magdalena
02.06.2016ja zaparzam po prostu w słoiku,jak herbatę i piję jak naciągnie,czasem zostawiam na noc i piję na drugi dzień ,jest wtedy bardzo ciemna-polecam jak byłam w ciąży wyleczyłam nią niedokrwistość
krystian
02.06.2016Ale taka pokrzywa z miasta to ma pewnie w sobie dużo metali ciężkich i już nie mówiąc o zanieczyszczeniach od innych zwierząt... to ogranicza miejsca do zbierania by mieć z tego jakąś korzyść dla organizmu.