Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić Sangrię?
Persefona - specjalista Tipy.pl

Sangria jest tradycyjnym hiszpańskim napojem alkoholowym. Nazwa „sangria” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza nic innego jak po prostu „krwawienie”. Nie trudno się domyślić, że ma to związek z głębokim, czerwonym kolorem tego trunku. Ten rodzaj ponczu możemy przygotować z okazji przyjęcia, które organizujemy na świeżym powietrzu. Napój jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie wskazówki, dzięki którym stworzycie wspaniałą sangrię.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* 3/4 litra czerwonego wina
* 100 ml brandy
* 200 ml wody sodowej lub lemoniady
* sok z jednej cytryny
* sok z jednej pomarańczy
* 1 łyżka stołowa cukru pudru
* lód
* pomarańcza, cytryna i limona (pokrojone w plasterki)
1
Wypełnij duży dzbanek do połowy kostkami lodu.
2
Wlej do dzbanka sok pomarańczowy i cytrynowy. Wsyp cukier i wymieszaj całość tak, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
3
Dolej wino i brandy, wrzuć pokrojone w plasterki owoce.
4
Na końcu dodaj wody sodowej lub lemoniady. Zamieszaj.
!
Uwaga!
* Poncz należy podawać natychmiast po sporządzeniu.
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (2)
aaa
19.08.2012KONIECZNIE należy dodać dwie szczypty cynamonu!
Lilka
26.12.2011Podoba mi się!