Zdrowa Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Żywność
- Desery

Jak zrobić olejek z mniszka lekarskiego?
katja - specjalista Tipy.pl
1

Mniszek zbieraj zawsze z czystych łąk i ogrodów, z daleka od zanieczyszczeń. Rób to w słoneczny dzień, gdy trawa jest sucha. Zbieramy kwiaty mniszka, te zdrowe i pięknie rozkwitnięte. Odcinamy je od łodygi. Jeśli istnieje taka potrzeba, osuszamy je na papierowym ręczniku. Potrzebować będziemy około pół słoika o pojemności 0,5 litra.
2

Kwiaty zalewamy oliwą z oliwek do wysokości około 0,5 cm licząc od góry słoika. Usuwamy wszelkie pęcherzyki powietrza i upewniamy się, że kwiaty są w całości pod powierzchnią oleju.
Słoik zakręcamy i kładziemy na parapecie w słonecznym miejscu. Pozostawiamy na 2 tygodnie (nie dłużej, bo kwiaty zaczną pleśnieć). Po tym czasie odcedzamy kwiaty, a olejek przelewamy do czystego słoika lub buteleczki. Należy go zużyć w przeciągu jednego roku od przygotowania.
Słoik zakręcamy i kładziemy na parapecie w słonecznym miejscu. Pozostawiamy na 2 tygodnie (nie dłużej, bo kwiaty zaczną pleśnieć). Po tym czasie odcedzamy kwiaty, a olejek przelewamy do czystego słoika lub buteleczki. Należy go zużyć w przeciągu jednego roku od przygotowania.