ganglion

Domowe sposoby na pozbycie się gangliona

wichrzyciel - specjalista Tipy.pl
ganglion
1 z 4

Ganglion to galaretowata torbiel, najczęściej pojawiająca się w okolicach nadgarstka. Zdarza się, że pojawia się na stopie lub w okolicach stawu kolanowego. Pojawieniu się torbieli towarzyszy ból i dyskomfort wraz z mrowieniem w okolicy jego występowania. Ucisk gangliona na ścięgna może powodować drętwienie i osłabienie mięśni. W zależności od jego wielkości mogą być one w dotyku miękkie lub gąbczaste. Przyczyna ich powstawania nie jest znana. Podejrzewa się, że powodem pojawienia się gangliona jest mechaniczne uszkodzenie ścięgna w okolicach nadgarstka. Często można pozbyć się go stosując domowe sposoby. W niektórych przypadkach niezbędna jest pomoc chirurgiczna. W dalszych krokach artykułu poznasz domowe sposoby usunięcia gangliona.


1
ganglion sposoby

Torebka czarnej herbaty Kwasowy odczyn czarnej herbaty złagodzi objawy gangliona i zapobiegnie przed dalszym pogorszeniem sytuacji. Herbata posiada właściwości przeciwzapalne, złagodzi ból i swędzenie. Torebkę herbaty zaparzamy w ciepłej wodzie przez 5 minut. Odciskamy nadmiar wody. Ciepłą torebkę herbaty przykładamy w okolice torbieli. Przytrzymaj torebkę herbaty przez 10 minut. Powtarzaj czynność parę razy dziennie przez kilka dni.


2
olejek kadzidłowy

Olejek kadzidłowy Olejek kadzidłowy posiada właściwości ściągające, które zmniejszą wielkość torbieli i zapobiegną ponownemu pojawieniu się gangliona. Złagodzi również ból. Na torbiel zakrop 2 krople olejku i przyłóż czystą gazą. Czynność wykonuj raz dziennie, aż ganglion zmniejszy się. Do każdej aplikacji używaj nowej gazy. Po zmniejszeniu się torbieli, stosuj terapię przez parę tygodni, aby zmniejszyć ryzyko nawrotu gangliona.


3
herbata imbirowa

Imbir Nieznośny ból spowodowany przez gangliona można złagodzić stosując korzeń imbiru. Przeciwzapalne właściwości imbiru zmniejszą ból i dyskomfort. Należy pić 2-3 herbaty imbirowe w ciągu dnia, a także używać go w codziennej diecie. Do przygotowania herbaty imbirowej potrzebny będzie 3cm kawałek świeżego imbiru. Trzy centymetrowy kawałek imbiru dusimy w 250ml wody przez 10 minut.


Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie