Karmelizowane bataty

Karmelizowane bataty

Dd - specjalista Tipy.pl
Karmelizowane bataty
1 z 4
Jeżeli szukasz pomysłu pyszną przekąskę na spotkanie ze znajomymi lub oryginalny dodatek do obiadu, zrób karmelizowane bataty. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie ci dużo czasu, a smak zachwyci wszystkich. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
1
Karmelizowane bataty krok 1
Czego potrzebujesz do przygotowania karmelizowanych batatów? 3 duże bataty, ½ szklanki masła klarowanego, sól morską. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i nie będziesz mieć problemów z ich znalezieniem w najbliższym sklepie.
2
Karmelizowane bataty krok 2
Bataty umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój wzdłuż na równe części. Teraz nasmaruj je obficie masłem klarowanym i posyp szczyptą soli morskiej. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Nie polecamy stosowania foli aluminiowej, gdyż bataty mogą do niej przywierać.
3
Karmelizowane bataty krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i umieść w nim blaszkę z batatami. Piecz je przez 30 do 40 minut, aż staną się miękkie. Kiedy będą już gotowe, weź szpatułkę i delikatnie ściągnij je z blaszki, uważając, aby nie zerwać przypieczonej skórki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie