grzane wino

Jak zrobić grzane wino?

JoasiaJoasia - specjalista Tipy.pl
grzane wino
1 z 8
Cudowne połączenie owoców i przypraw sprawia, że grzane wino jest doskonałym trunkiem na okres świąteczno-noworoczny. Podawane na gorąco, ogrzeje nawet w najbardziej mroźny wieczór.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,5 litra półwytrawnego wina
* 3 pomarańcze: jedna cała i dwie w ćwiartkach
* 15 goździków
* 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
* 6 łyżek stołowych cukru
* laska cynamonu
* imbir (ok. 5cm kawałek) obrany i przekrojony na pół
* 50 g rodzynek

1
pomarańcza nabita goździkami
Przygotuj pomarańcze. W tą niepokrojoną równomiernie powbijaj dookoła goździki.
2
zmieszane składniki
Zmieszaj ze sobą poszczególne składniki. Wrzuć do garnka pomarańczę z goździkami, ćwiartki pomarańczy i cytryny, imbir, cynamon i rodzynki.
3
wino zmieszane ze składnikami
Zalej całość winem.
4
podgrzewanie wina
Podgrzewaj wino na średnim ogniu. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Skręć ogień i podgrzewaj całość na wolnym ogniu przez około 20 min. Pamiętaj, żeby nie dopuść wina do wrzenia. Ogień powinieneś wyłączyć gdy zobaczysz unoszącą się parę i zaczynające się pojawiać bąbelki.
5
owoce umieszczone w wazie
Łyżką lub chochelką delikatnie wyłów owoce, rodzynki, cynamon i imbir i umieść je w wazie.
6
wlewanie wina do wazy
Zalej owoce winem i poczekaj, aż trochę wystygnie.
7
podawanie wina
Gdy wino trochę przestygnie, możesz nalać je do kieliszków i podać gościom.
Strona 1 z 8

Powiązane porady

grzane wino
wina
wino czerwone

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

zigitrn
16.05.2013
Świetna sprawa :D
Yvona
09.03.2010
Wyborne! Doskonale rozgrzewa, zwłaszcza w zimowe wieczory ;)