Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy
Dd - specjalista Tipy.pl
domowy ocet jabłkowy, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
2

Jak przygotować ocet? Skrawki jabłek, skórki lub całe owoce pokrojone na drobne kawałki umieść w słoiku. Całość nie powinna zajmować więcej niż ¾ objętości naczynia. Teraz przygotuj roztwór wody z cukrem do zalania jabłek. Przygotuj go tyle, aby całkowicie pokryć owoce i wypełnić słój. Roztwór przygotujesz dodając po 1 łyżce cukru na każdą szklankę wody. Po dokładnym wymieszaniu zalej owoce.
3

Teraz wlot słoika zakryj gazą lub filtrem do kawy i dokładnie zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw słoik na około 3-4 tygodnie w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. W tym czasie na powierzchni octu może pojawić się piana, jednak zwróć uwagę, czy nie pojawia się również pleśń. Aby temu zapobiec zadbaj, aby jabłka przez cały czas były przykryte roztworem wody z cukrem. Po upływie wyznaczonego czasu odcedź płyn, przelej go ponownie do czystego, wyparzonego słoika i odstaw na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie ocet jest gotowy do użycia.