śledzie w śmietanie

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

ProhibicjaProhibicja - specjalista Tipy.pl
Przepis na pyszne marynowane filety śledziowe w śmietanie. Idealne na Wigilię, Sylwestra i codzienną przekąskę. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Z pewnością posmakują każdemu amatorowi śledzia i nie tylko. Dobrze przyprawione sprawią, że nie będziesz w stanie się im oprzeć. Co więcej śledzie są źródłem wielu składników odżywczych, dlatego nie powinniśmy sobie ich odmawiać. Poniżej znajdziecie doskonały, sprawdzony przepis na wyśmienite śledzie w śmietanie.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 500g filetów śledziowych w oleju
* 2 cebule
* jabłko
* sok z połówki cytryny
* sól
* cukier
* pieprz
* śmietana
* szczypiorek (opcjonalnie)

1
Filety śledziowe wymocz przez 30 min w wodzie.
2
Cebule obierz i cienko posiekaj.
3
Zagotuj w rondelku dwie szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzuć cebulę i poczekaj, aż się zeszkli (uzyska przezroczysty kolor).
4
Osusz śledzie, włóż do misy i wymieszaj z cebulą.
5
Jabłko zetrzyj na tarce.
6
Dodaj do śledzi łyżeczkę cukru oraz przypraw solą i pieprzem.
7
Całość zalej sokiem z cytryny i dodaj utarte jabłko.
8
Wlej śmietanę i dobrze wszystko wymieszaj.
9
Na koniec możesz dodać pokrojony szczypiorek i ewentualnie utarte żółtko jaj.
10
Całość ponownie dobrze wymieszaj i odstaw na kilkadziesiąt minut.
11
Smacznego!

Powiązane porady

Galaretka wielkanocna
chipsy z jabłek
Pasta z cukinii

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

daria16rog
20.12.2012
Nie przepadam za śledziami za bardzo ale może ten przepis sprawi ze bardziej je polubię.