Jak zrobić domową musztardę

Jak zrobić domową musztardę

Dd - specjalista Tipy.pl
Jak zrobić domową musztardę
1 z 4
Musztarda jest stosowana w kuchni od wieków. Można zastosować ją do zrobienia sosów, dipów lub jako dodatek do marynaty do mięs. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków musztard, warto jednak zwrócić uwagę na to, jaki skład ma wybrana przez nasz musztarda. Jeżeli ma dodatek konserwantów, warto zrezygnować z kupna słoiczka i poszukać czegoś bardziej naturalnego. Możesz również przygotować swoją, domową musztardę.
1
Jak zrobić domową musztardę krok 1
Czego potrzebujesz? Przygotuj 1 szklankę suchej musztardy, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki miodu, ½ szklanki nasion gorczycy, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę pieprzy cayenne, 1 i ½ szklanki białego wina, ½ szklanki octu, czyste (wyparzone) słoiki.
2
Jak zrobić domową musztardę krok 2
Jak przygotować domową musztardę? Suchą musztardę pomieszaj z gorczycą, cukrem i przyprawami i umieść w rondelku. Ciągle mieszając dodawaj powoli białe wino, następnie ocet i miód. Ciągle mieszając zagotuj mieszankę i pozwól jej gotować się przez około 1 minutę.
3
Jak zrobić domową musztardę krok 3
Mieszanka powinna w tym czasie zgęstnieć, jeżeli wciąż będzie zbyt rzadka, możesz gotować ją przez kolejną minutę. Po tym czasie przelej musztardę do wyparzonych słoików i od razu zakręć. Dzięki temu szczelnie zamknięte słoiki będziesz mógł przechowywać w lodówce o wiele dłużej. Oczywiście możesz również zapasteryzować gotowe słoiki z musztardą.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

dipy
sos marinara
sos żurawinowy

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie