Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Jak zrobić domowe mleko migdałowe
Dd - specjalista Tipy.pl
2

Jak przygotować mleko? Na początek wypłucz migdały i umieść je w sporej misce. Teraz zalej je przegotowaną i ostudzoną wodą (lub wodą filtrowaną). Użyj dwa razy więcej wody niż migdałów (na 1 szklankę migdałów weź 2 szklanki wody). Całość przykryj ścierką i odłóż na około 6-8 godzin (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce.
3

Po tym czasie odlej wodę z migdałów, przesyp je do miski do blendowania i dodaj 750 ml (3 szklanki) przegotowanej i ostudzonej lub filtrowanej wody i szczyptę soli. Całość zblenduj na gładką masę przez 2-3 minuty. Teraz wystarczy odcedzić mleko przez gęstą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Gotowe mleko przelej do szczelnie zamykanej butelki i przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni. Przed każdym użyciem wstrząśnij butelką aby mleko dobrze się wymieszało.