pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

krzysiek_22688 - specjalista Tipy.pl
pigwa
1 z 4
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.
1
pigwa działanie
Walka z rakiem
Rak jest obecnie jedną z najczęściej występujących chorób. Z tego też powodu bardzo pożądane staje się wszystko, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu.
Wolne rodniki to bardzo niebezpieczne produkty uboczne metabolizmu komórkowego, powodujące mutację i obumieranie zdrowych komórek. Pigwa zawiera wysokie stężenie przeciwutleniaczy (takich jak związki fenolowe i fitoskładniki), które skutecznie neutralizują i eliminują wolne rodniki. Zawarte w niej związki znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na różnego typu nowotwory.

Pomoc w odchudzaniu
Jednym z najlepszych sposobów na redukcję wagi i przyspieszenie naszego metabolizmu jest poprawa trawienia. Pigwa (podobnie jak większość owoców) jest wyjątkowo bogatym źródłem błonnika. Związek ten sprawi, że twój system pokarmowy będzie funkcjonował sprawnie i regularnie. Dzięki temu będziesz mieć więcej energii i łatwiej usuniesz z organizmu zbędne odpady przemiany materii.

Leczenie chorób przewodu pokarmowego
Wiemy już, że błonnik poprawia ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak może być on pomocny również w przypadku wystąpienie niektórych dolegliwości tego układu, takich jak zapalenie jelit (IBD), różne odmiany nowotworów lub zapalenie uchyłków. Zawarte w błonniku związki (katechina i epikatechina) będą neutralizować rakotwórcze toksyny, występujące w jelicie grubym. Ochronią one również błonę śluzową tego ważnego narządu.
2
pigwa
Poprawia zdrowie skóry
Zawarte w pigwie wysokie stężenie przeciwutleniaczy i witamin jest bardzo korzystne dla utrzymania zdrowego i młodego wyglądu skóry. Przeciwutleniacze niwelują szkody, jakie wolne rodniki powodują w komórkach naskórka. Zmniejszają one częstotliwość powstawania zmarszczek, eliminują przebarwienia i pomagają bronić skórę przed skutkami promieniowania UV.

Regulowanie ciśnienia krwi
Potas jest jednym z najważniejszych minerałów w ludzkim organizmie. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i ułatwiania przepływu płynów między komórkami. Potas rozluźnia naczynia krwionośne, zmniejszając tym samym obciążenie dla układu sercowo-naczyniowego. Znacząco zmniejsza również ryzyko pojawienia się chorób, takich jak miażdżyca tętnic, choroby niedokrwiennej serca, zawałów i udarów.

Redukcja reakcji alergicznych
Pigwa ceniona jest za swoją zdolność do redukowania reakcji alergicznych. Stosowana jako maść lub żel na skórę pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry i innych podobnych schorzeń. Natomiast wysokie stężenie witaminy C redukuje stany zapalne i poprawia ogólne zdrowie oraz wygląd skóry.
3
pigwa działanie
Wspieranie systemu odpornościowego
Wspominaliśmy już, że pigwa zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz witamin, takich jak witamina C i E. Wspomagają one nasz system odpornościowy na wiele różnych sposobów. Dla przykładu witamina C stymuluje jego pracę poprzez zwiększanie produkcji białych krwinek - pierwszej linii obrony organizmu przed patogenami, wirusami i bakteriami.

Poprawa cyrkulacji i zdrowia włosów
Pigwa jest również bogatym źródłem żelaza, miedzi i cynku. Te trzy minerały (wraz z innymi pierwiastkami śladowymi) są niezbędne w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Ich duże ilości poprawiają cyrkulację i przyśpieszają dostarczanie tlenu do wszystkich komórek organizmu. Powoduje to również zwiększenie przepływu krwi do skóry głowy, co znacząco poprawia zdrowie i stymuluje wzrost włosów.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (9)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

dona
07.11.2016
@goldenrose, ciekaw jestem gdzie kupujesz pigwę w Polsce,że tak często konsumujesz?! Ja kupuję pigwę w Azerbejdżanie. Wysyłają w paczce na adres Firmy..
Grzegorz
07.11.2016
pigwa, czy pigwowiec?
Lolka
07.11.2016
he he he ble ble ble reklama a wszystko jest anty rakowe a z roku na rok przybywa rakowców i umierają
iwa
07.11.2016
Ale jak ją spożywać ,aby osiągnąć wspomniane w artykule efekty.Na surowo nie da się jej przełknąć!
olek
07.11.2016
pigwa jak najbardziej,cytryna to jakby podrobka przy niej.Ale zeby schudnac polecam calkowite wyrzucenie cukru i produktow ktore go zawieraja.bez problemu pozbylem sie zbednych kilogramow.waga ksiazkowa i waha sie tylko w obrebie 1kg.jem ile chce i kiedy chce..
To ja, wpuść mnie.
07.11.2016
"Uchronisz sie przed rakiem A NAWET SCHUDNIESZ"
pg
07.11.2016
No, to autor dokonał odkrycia Ameryki! O tym co napisano w powyższym artykule ludzie wiedzą od dawna. Bardziej celowym byłoby poinformowanie pod jaką postacią należałoby spożywać pigwę, bo do jedzenia jak jabłko ona się nie nadaje. Soki (pseudo soki) dostępne w handlu są zwykłym oszustwem gdyż pigwy w nich nie uświadczysz, a smak imitują chemiczne substancje smakowe.
Smakosz
07.11.2016
Pigwa to nie to samo co pigwowiec, ten drugi oczywiście zdrowszy i bardziej aromatyczny.
goldenrose
05.11.2016
Bardzo lubię pigwę. Jem też dużo innych owoców. Często sięgam po nie zamiast słodyczy. Stosuje dietę Sandruni. Jem też dużo warzyw. Udało mi się pozbyć 8 kg