pieprz cayenne

10 niezwykłych właściwości zdrowotnych pieprzu cayenne

lucy - specjalista Tipy.pl
pieprz cayenne
1 z 5
Pikantny pieprz cayenne nazywany jest księciem przypraw i może być dodawany do wielu potraw. Jest to ostra przyprawa, którą w skali Scoville określa się w 40 000 jednostkach, co oznacza, że jest on ostrzejszy od papryki jalapeño. To również przyprawa, którą stosuje się w sprayach do samoobrony. Czy wiedziałaś jednak, że pieprz cayenne ma też wiele właściwości leczniczych i zawiera wiele witamin i minerałów? Oto 10 z jego walorów.
1
dzialanie pieprzu
Poprawia trawienie
Ostre przyprawy zwykło się kojarzyć raczej z niestrawnością niż z jej leczeniem, jednak pieprz cayenne jest dobrze znany ze swoich właściwości poprawiających pracę układu trawiennego. Spożywanie pieprzu cayenne wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i enzymów jelitowych, co przyspiesza trawienie.

Pieprz cayenne może przeciwdziałać nowotworom
Substancja nadająca pieprzowi cayenne ostry smak to kapsaicyna, która prawdopodobnie może powstrzymać rozwój niektórych rodzajów guzów nowotworowych. W badaniu naukowcy odkryli możliwy związek pomiędzy spożywaniem pieprzu cayenne a spowolnieniem wzrostu guzów nowotworowych u pacjentów z rakiem płuc.
2
Wspomaga oczyszczanie organizmu
Kolejną korzyścią jaką niesie spożywanie pieprzu cayenne jest fakt, iż przyspiesza on trawienie i pozbywanie się niebezpiecznych toksyn z organizmu. Ponadto korzystnie wpływa na pracę układu limfatycznego. Przyprawa ta przyspiesza również metabolizm i powoduje wzmożone pocenie się, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się toksyn.

Przyspiesza krążenie krwi
Kolejną korzyścią jaką niesie za sobą pieprz cayenne jest wspomaganie zwiększonego przepływu krwi. Kapsaicyna powodująca zwiększone pocenie się sprawia, że również krążenie krwi w organizmie jest szybsze. Dzięki temu następuje przyspieszona dostawa tlenu i składników odżywczych do organów, w tym do mózgu.

Pieprz cayenne może pomóc w przeciwdziałaniu chorobom serca
Istnieją przesłanki mówiące, iż spożywanie pieprzu cayenne może pomóc w przeciwdziałaniu zawałom serca. Zapobiega on też tworzeniu się zakrzepów poprzez rozpuszczanie fibryny we krwi i ma wpływ na zmniejszanie poziomu cholesterolu w organizmie.
3
przyprawy
Wspomaga odchudzanie
Dodatek pieprzu cayenne w posiłkach pomaga zrzucić wagę. Wykazano działanie termokinetyczne pieprzu cayenne, powodujące ogrzewanie organizmu. Dzięki temu u uczestników badania zanotowano zwiększone spalanie kalorii i zmniejszenie apetytu. Odkryto również, że efekt ogrzewania pieprzu cayenne powodował, że uczestnicy spalali nadal dodatkowe kalorie do czterech godzin po posiłku.

Rozrzedza śluz
Pieprzu cayenne można również używać do leczenia objawów grypy i przeziębienia. Dodany do gorącego napoju stymuluje pocenie się i zmniejsza gorączkę. Ponadto wspomaga pozbycie się śluzu z zapchanych dróg oddechowych i łagodzi ból gardła.

Łagodzi ból
Kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne może działać jak środek przeciwbólowy i udowodniono, że zmniejsza ona bóle migrenowe i inne chroniczne bóle. W badaniu naukowcy wykazali, że stosowanie zewnętrzne kapsaicyny skutecznie zmniejszało ból, szczególnie w połączeniu z innymi środkami przeciwbólowymi.
4
Wspomaga porost włosów
Uważa się, że pieprz cayenne połączony z innymi składnikami, stosowany zewnętrznie na skórę głowy w formie maski może wspomagać porost włosów. Niewielkie podrażnienie na skórze, jakie powoduje pieprz cayenne, zwiększa przepływ krwi w mieszkach włosowych, zwiększając w ten sposób dopływ składników odżywczych do włosów, co z kolei sprawia, że rosną one szybciej. Zalecamy w tym wypadku ostrożność i przeprowadzenie własnych badań w tym kierunku.

Może leczyć łuszczycę
Udowodniono naukowo fakt, iż kapsaicyna wykazuje skuteczne działanie lecznicze w chorobach skóry takich jak łuszczyca. Stosowana zewnętrznie kapsaicyna znacząco zmniejszała objawy nieprawidłowości skóry.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Trynidad i Tobago
28.11.2016
"Jest to ostra przyprawa, którą w skali Scoville określa się w 40 000 jednostkach, co oznacza, że jest on ostrzejszy od papryki jalapeño." - sratatata, zależy z jakiej odmiany papryki tzw. pieprz Cayenne jest zrobiony. W gruncie rzeczy na polskim rynku pieprzem cayenne nazywa się każdą sproszkowaną paprykę ostrą. Przyprawa obecnie dostępna w sklepach nie ma nic wspólnego z pierwotną przyprawą, którą produkowano faktycznie z odmiany cayenne.
ika
05.10.2016
W moim przypadku nic się nie sprawdziło.Dodaje od lat ten pieprz do potraw.Mam nadciśnienie,chorobę serca i walczę z nadwagą.