Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy
Dd - specjalista Tipy.pl
2

Jak przygotować popcorn? Cukier i wodę umieść w rondelku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż ciecz przybierze bursztynowy kolor. Dokładnie mieszaj całość, aby na ściankach naczynia nie osadzały się kryształki cukru. Musisz być jednak ostrożny, bo gorący karmel ma wysoką temperaturę i można się nim bardzo poparzyć.
3

Kiedy karmel będzie gotowy, zdejmij naczynie z ognia i dodaj masło i sól. Po lekkim ostygnięciu przelej ostrożnie karmel do dużego garnka z popcornem. Naczynie nie powinno być plastikowe, ponieważ wysoka temperatura karmelu może je stopić. Energicznie wymieszaj całość, aby dokładnie pokryć popcorn karmelem. Teraz wystarczy przesypać przekąskę na blaszkę do pieczenia i postawić do wystygnięcia.