Jak zrobić domowy popcorn karmelowy

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy

Dd - specjalista Tipy.pl
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy
1 z 4
Długie jesienne wieczory są dobrym pretekstem do przeczytania wielu interesujących książek lub obejrzenia filmu ze znajomymi. W obu przypadkach przydadzą się pyszne domowe przekąski. Jedną z nich jest popcorn. Ulubiona przekąska wielu osób. Jeżeli chcesz ją jednak przygotować w nowej wersji, zrób popcorn karmelowy. Jest pyszny, a jednocześnie niesamowicie prosty do przygotowania.
1
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy krok 1
Czego potrzebujesz aby przygotować domowy popcorn karmelowy? Przygotuj jedno opakowanie gotowego popcornu (możesz przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy popcorn w sklepie ), 2 szklanki cukru, ½ szklanki wody, jedną łyżeczkę masła, ¼ łyżeczki soli.
2
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy krok 2
Jak przygotować popcorn? Cukier i wodę umieść w rondelku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj całość, aż ciecz przybierze bursztynowy kolor. Dokładnie mieszaj całość, aby na ściankach naczynia nie osadzały się kryształki cukru. Musisz być jednak ostrożny, bo gorący karmel ma wysoką temperaturę i można się nim bardzo poparzyć.
3
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy krok 3
Kiedy karmel będzie gotowy, zdejmij naczynie z ognia i dodaj masło i sól. Po lekkim ostygnięciu przelej ostrożnie karmel do dużego garnka z popcornem. Naczynie nie powinno być plastikowe, ponieważ wysoka temperatura karmelu może je stopić. Energicznie wymieszaj całość, aby dokładnie pokryć popcorn karmelem. Teraz wystarczy przesypać przekąskę na blaszkę do pieczenia i postawić do wystygnięcia.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie