gotowanie wody

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

HanNaSolo - specjalista Tipy.pl
gotowanie wody
1 z 5
Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!
1
woda gotowanie
Po gotowaniu woda zmienia swój skład, szkodliwe substancje odparowują i staje się ona zdatna do picia. Jednak, gdy woda wrze zbyt długo lub ponownie jest gotowana, wówczas pojawia się związek chemiczny. Związek ten zamiast być odparowany, zaczyna się gromadzić. Są to:
2
gotowanie wody dwa razy
Arsen
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), że arsen zawarty w wodzie pitnej stwarza największe zagrożenie dla zdrowia publicznego. Stopniowo gromadząc się w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.
3
przegotowywanie wody
Azotany
Azotany są nie tylko obecne w glebie, wodzie, ale i w powietrzu. Gdy woda osiągnie wysoką temperaturę, azotany przekształcają się w rakotwórczy nitrozoamin. Substancja ta może powodować nowotwory, jajnika, jelita grubego, pęcherza, trzustki, przełyku i żołądka.
4
gotowanie wody szkodliwe substancje
Fluor
Fakt, że fluor stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi jest już udowodnione. W jednym z naukowych czasopism opublikowano wyniki testów, które dowiodły, że fluor w wodzie pitnej prowadzi do spadku IQ u dzieci. Badanie przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że fluor obniża wskaźnik urodzeń samców u myszy.

Teraz za każdym razem, gdy usiądziesz przed TV, komputerem, najpierw zalej kubek gorącą wodą.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

ginekomastia
sól bocheńska
ból stawów

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie