naturalny antybiotyk

9 naturalnych i skutecznych antybiotyków

tomasz - specjalista Tipy.pl
naturalny antybiotyk
1 z 5
Według statystyk, spożycie naturalnych antybiotyków na świecie wzrosło kilkukrotnie w ciągu ostatnich trzech dekad. Poskutkowało to zwiększeniem odporności przeciwbakteryjnej u wielu osób. Natomiast u osób spożywających konwencjonalne antybiotyki pojawiło się coraz większe ryzyko rozwoju odpornych superbakterii. Superbakteriami nazywane są drobnoustroje, które powodują wiele dolegliwości. Bakterie takie wykazują odporność na antybiotyki i nie dają się nimi zwalczyć.
Pomimo tego, że istnieje wiele antybiotyków powinniśmy mieć na uwadze fakt, że z wieloma infekcjami medycyna naturalna poradzi sobie zdecydowanie lepiej niż lekarstwa zapisywane przez doktorów.
Przy pomocy ziół, jedzenia i innych produktów dostarczanych przez matkę naturę nasi przodkowie zwalczali wiele problemów zdrowotnych. Poniżej znajduje się lista kilku naturalnych antybiotyków:
1
oregano
Oregano
Roślina ta jest często stosowana w kuchni z powodu jej specyficznego aromatu pasującego do wielu potraw. Oprócz tego, wyciąg z oregano jest używany jako naturalny antybiotyk. Prowadzone przez naukowców badania dowiodły, że oregano intensywnie zwalcza różne typy bakterii między innymi pałeczkę okrężnicy. Jak widać, oregano może być stosowane nie tylko jako wspaniały dodatek do pożywienia.

Ocet
Z powodu swoich antybakteryjnych właściwości ocet jest używany od setek lat. Niewielu ludzi jednak wie, że niektóre typy octu można stosować do zwalczania ogromnej ilości bakterii zagrażających naszemu organizmowi.
Na przykład ocet jabłkowy jest niezastąpiony w zwalczaniu schorzeń związanych z zatruciami pokarmowymi a ocet winny jest skuteczny przeciwko bakteriom powodującym zapalenia skóry i infekcje jak epidermidis.
Ocet działa doskonale przeciwko infekcjom skórnym, ale znakomicie sprawdza się też w leczeniu chorób wewnętrznych.
2
kurkuma
Miód
Miód jest kolejnym znanym od setek lat naturalnym antybiotykiem
Niedawno przeprowadzone badania naukowe potwierdziły, że miód działa na niszczenie zalegających w brzuchu bakterii tak samo skutecznie jak przepisywane przez lekarzy antybiotyki. Naukowcy twierdzą również, że miód zwalcza zalegające bakterie tylko wtedy, kiedy jest uzyskiwany prosto z ula i nieprzechowywany przez dłuższy okres. Tak, więc miód kupowany w sklepach nie przyniesie tutaj oczekiwanych rezultatów.

Kurkuma
Wiele badań naukowych ukazuje, że stosowanie kurkumy zapobiega szkodliwej ekspansji bakterii wewnątrz organizmu. Badania przeprowadzono także na mieszance składającej się w 66% z wody i 33% z kurkumy. Badania pokazują że taka mieszanka ma bardzo silne właściwości antybakteryjne i sprawnie zapobiega rozwojowi bakterii w organizmie. Badania potwierdzają, że w przypadku użycia większej ilości kurkumy mieszanka będzie jeszcze skuteczniejsza.
3
czosnek
Czosnek
Wyłączając pyszny smak chleba z czosnkiem i ochrony przeciwko wampirom, czosnek posiada także zdolności, które zwalczają wirusy i stany chorobowe w naszym organizmie. Szczególnie silnie czosnek działa przeciwko różnego rodzaju przeziębieniom i poprawia odporność. Badania ukazują, że ludzie regularnie jadający czosnek zdecydowanie rzadziej zmagają się z przeziębieniami niż ci, którzy tego nie robią. Badania ukazują także, że przeziębione osoby stosujące czosnek wracają szybciej do zdrowia niż te, które stosują medyczne antybiotyki.

Wyciąg z ziaren grejpfruta
Badania naukowe ukazują również, że wyciąg z ziaren grejpfruta posiada silne właściwości bakteriobójcze i działa około 750 różnych typów bakterii i wirusów. Prócz tego, grejpfrut jest ogromnym źródłem witaminy C, która doskonale nadaje się do walki z przeziębieniami.
4
kapusta
Jeżówka (echinacea)
Echinacea jest także znana ze swoich właściwości przeciwko przeziębieniom. Naukowcy dowodzą, ze jeżówka usprawnia system odpornościowy i znacząco podnosi poziom białych krwinek w organizmie, które są stworzone do walki z infekcjami.

Kapusta
Kapusta posiada właściwości, które skutecznie sprawdzają się w walce z rakiem. Glukozynolany są aktywną substancją zawartą w kapuście, która nadaje jej specyficznego smaku. Substancja ta rozkłada się w organizmie tworząc potrzebne człowiekowi składniki znane jako Izotiocyjaniany.

Olej kokosowy
Olej kokosowy posiada pewne specyficzne kwasy tłuszczowe, które są pomocne w walce z różnymi typami bakterii.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

ból zęba :)
oparzenie pierwszego stopnia
Blizny - domowe sposoby

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie