Desery
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność

Jak zrobić lukier?
Prohibicja - specjalista Tipy.pl

Lukier jest bardzo ważnym składnikiem, bez którego cukiernicy nie wyobrażają sobie wypieków. Również w domu trudno się obyć bez ciast i ciasteczek, które są pozbawione tej słodkiej polewy. Co najważniejsze jego wykonanie nie wymaga wiele wysiłku, nie jest tez pracochłonne. Wystarczy kilka składników i ciasto nie tylko pięknie się zaprezentuje, ale będzie przede wszystkim pyszne. Poniżej znajdziecie instrukcje, które pomogą wam w jego przygotowaniu.
P
Rzeczy, których potrzebujesz
* filiżanka cukru pudru
* 3 łyżki mleka lub gęstej śmietany
* sok cytrynowy lub aromat waniliowy do smaku
1
Do naczynia wsyp filiżankę cukru pudru.
2
Dodaj 1-3 łyżki mleka lub gęstej śmietany.
3
Całość dobrze wymieszaj.
4
Zobacz czy lukier nie jest za rzadki albo za gęsty. Jeśli jest gęsty, dodaj odrobinę mleka, jeśli rzadki - cukru pudru.
5
Schłodź lukier w lodówce przez 30-60 minut.
6
Dodaj sok z cytryny lub aromat waniliowy do smaku.
7
Schłodzony tort oblej lukrem. Smacznego!
Powiązane porady
Podobne porady
Komentarze (23)
tralalala
10.12.2017swietny przepis? najzwyklejszy przepis na lukier. Spróbujcie zrobić lukier królewski to was zaskoczy, a nie woda z cukrem
emilka123
22.12.2014Naprawde swietny przepis ! Lukier wyszedł wyśmienity
topielica
26.10.2013Cukier puder ,gorąca woda i sok z cytryny -to mój szybki przepis na lukier-używam go do ciasta cytrynowego.
Wikto
25.07.2013Mnie super wyszedł.
majkkaa
14.02.2013lukier wyszedł pyszny !
zoudi1
08.01.2013Ja dodałam soku z marchwi ok. 1 łyżkę był pomarańczowy a smak jeszcze lepszy moim zdaniem.
#16434
20.12.2012Jej, brzmi pysznie! Nie mogę się doczekać, aż to wypróbuję!
alunia
12.08.2012właśnie go robię :) dodałam kakao jeszcze. Niech się chłodzi, poczeeeeekam ^^
Patrycja
25.04.2012a na ile porcji jest ten lukier ??
Krejzolkax
05.04.2012Fajny przepis i szybko sie robi :p dzieki :D