kefir

Probiotyk, który zapewnia zdrowie i długowieczność

_paula_ - specjalista Tipy.pl
Kefir to mleczny probiotyk, który znany był już mieszkańcom starożytnego Kaukazu. Kefir jest bogatym źródłem składników odżywczych korzystnych dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Uważa się, że kefir jest eliksirem młodości, życia i długowieczności.
1
pyszny kefir
Zdrowotne właściwości kefiru
Z kefirem nie przytyjesz. W jego 100 g znajdują się 64 kalorie oraz 3.4 g tłuszczu (takiego samego jak w jogurcie),
Istnieje jeszcze kefir wodny, który inaczej zwany jest japońskim kryształem. Ma on podobne właściwości co kombucza (kombucha), jednak jest łatwiejszy w przechowywaniu (podobnie jak kefir mleczny). Pomaga on w normalizacji ciśnienia krwi, cholesterolu, poziomu cukru. Zwiększa on także odporność i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
2
probiotyk
Regularne spożywanie kefiru:
Wzmacnia odporność
Oczyszcza organizm z toksyn
Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie
Zmniejsza cholesterol
Pomaga w chorobach żołądka
Przywraca florę bakteryjną i pomaga w chorobach jelit
Pomaga w chorobach wątroby, nerek i woreczka żółciowego
Leczy stany zapalne (naturalny antybiotyk)
Pomaga w anemii i problemach z krążeniem
Leczy choroby układu oddechowego
Pomaga zwalczać stres, bezsenność oraz zaburzenia układu nerwowego
Zwalcza grzyby i bakterie
Spowalnia rozwój komórek nowotworowych
Pomaga w astmie i alergiach
3
jak zrobic kefir
Jak przygotować kefir?
Metoda przygotowania jest bardzo prosta. Potrzebujesz mleka i grzybków kefirowych. Nie powinno się używać metalowych misek i łyżek, ponieważ może on stracić swoje medyczne właściwości.

Do przygotowania pół litra kefiru potrzeba 2 łyżek grzybków kefirowych i mleko (krowie, owcze lub kozie). Mleko można zagotować. Zaleca się, aby miało ono nie mniej niż 2.8% tłuszczu – im więcej tłuszczu w mleku, tym lepszy kefir.

Mleko powinno się umieścić w szklance lub plastikowym pojemniku razem z ziarnami kefirowymi pod przykryciem i pozostawić na 24 godziny w pokojowej temperaturze (nie powinna ona przekraczać 30 stopni). Przez ten czas płyn zgęstnieje. Od czasu do czasu trzeba go przemieszać, aby sprawdzić jego gęstość. Po tym czasie płyn powinien zostać odcedzony (najlepiej przez plastikowe sitko), przelany do butelki i przechowywany w lodówce.

Grzybki kefirowe powinny zostać umyte w zimnej bądź letniej wodzie i przechowywane w lodówce w zimnej wodzie lub mleku przez dzień bądź dwa. Ziarna bardzo szybko się rozmnożą, co pozwoli na osiągnięcie dużych ilości napoju. Ilość mleka potrzebnego do przygotowania kefiru wzrasta proporcjonalnie do ilości ziaren.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Domowy przepis na biały ser
produkty mleczne
Przechowywanie żywności

Podobne porady

Komentarze (13)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

an
20.02.2017
a skad mam wziac grzybki kefirowe?????
eda
20.02.2017
co ta walnie ta interia wypisuje !?Jaki priobiotyk a moze jutro napisze że jest seks jako prioseks priojedzenie ,priopieniadze prioPolska.W tej ohydnej interii są jeszcze Polacy???
Anetka
20.02.2017
a można go zmieszać z coca-colą, bo trochę niesmaczny>?
ok
20.02.2017
ok tylko ze nikt juz nie robi takiego kefiru chyba ze na Kaukazie
sedrik
20.02.2017
Czyli kefir, który kupujemy w sklepie nie ma tych wartości o których wspomina artykuł. W mleczarniach używa się tylko metalowych kadzi, więc kefir sprzedawany w sklepach pozbawiony jest swych właściwości medycznych.
melissa
20.02.2017
Ja go piję na tradzik rozowaty i na płaski brzuch.
melissa
20.02.2017
Ja go piję na tradzik rozowaty i na płaski brzuch.
luzny rycho
20.02.2017
ciekawe czy jelitka to wytrzyma
Tenek
20.02.2017
Skąd wziąć te ,,Grzybki kefirowe"?
kamild
20.02.2017
I jeszcze zbawiennie wpływa na potencje i odchudza. Jest komplet reklamowy.