pleśń

Czy pleśń na chlebie jest szkodliwa?

agoludek - specjalista Tipy.pl
pleśń
1 z 4
Zdarza się, że gdy chcesz zrobić sobie kanapkę i wyjmujesz chleb z opakowania, zauważasz na kromce niebiesko-zielony nalot. Jest to pleśń. Co zazwyczaj robisz w tej sytuacji? Wyrzucasz chleb czy odkrawasz nadpleśniały kawałek?
1
pleśń
Otóż pleśń nie jest zdrowa i nie wolno jej spożywać. Jeśli zauważysz na pieczywie jej pierwsze oznaki to niestety musisz wyrzucić cały bochenek chleba do śmieci. Badania naukowe wykazują, że pleśń zapuszcza długie nitkowane korzenie, które atakują żywność. Odkrojenie kawałka chleba nie rozwiąże problemu, gdyż prawdopodobnie cały bochenek jest zapleśniały, chociaż tego nie widać.
2
pleśń
Mikroskopijne grzyby mogą powodować u niektórych osób reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Pleśnie mogą wytwarzać niebezpieczne mykotoksyny, które są odpowiedzialne za zachorowania na raka wątroby.
Zaleca się, aby zapleśniały chleb zawinąć jak najszybciej w folię, aby zapobiec przedostawaniu się szkodliwych toksyn do powietrza, i wyrzucić.
3
ser pleśniowy
Staraj się nie wdychać pleśni znalezionej na pieczywie, ponieważ może to prowadzić do problemów z oddychaniem. Ponadto upewnij się, że powierzchnia na której leżał spleśniały chleb jest dokładnie wyczyszczona.

Jedynymi wyjątkami od reguły jest pleśń, która pojawia się na salami i serze pleśniowym np. typu Brie. Ta forma pleśni jest bezpieczna i może być spożywania.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

zbieranie grzybów
mleko
Bezpieczne naczynia

Komentarze (5)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Prezes M
27.03.2017
takie pieczywo to jedza z KOD I PO a I ta niby wielka aktorka janda
Nordkalten
27.03.2017
jak ktoś będzie żył tak ultra sterylnie , mył sie mydłem antybakteryjny dwa razy dziennie, brał antybiotyki na byle co odporność mu spadnie do żałośnie niskiego stanu. Po kilku latach układ immulogiczny odzwyczai sie od zwalczania bakteri i tak np. po jednym kleszczu człowiek dostaje automatycznie boreliozy ... Dlatego nie słuchajcie durnych lewusów nie bujcie sie zachartować żrąc ten spleśniały chleb, tym bardziej że bidne jesteście polaczki i szkoda wyżucać
zyga
27.03.2017
żałosny artykuł, sugerujący, że Polacy jedzą spleśniały chleb
autor to matoł!
kelner Głuchyłazo
27.03.2017
Wprawdzie spleśniałym chlebem nikogo nie karmię, bo zwykle nie pora i nie okazja do tego, ale kiedy w restauracji pojawia się jeden znany mi biznesmen z branży papierowej, to zawsze pluję mu do potrawy.
splesniak
27.03.2017
spleśniałem czytając to