wino ze śliwek

Jak zrobić wino ze śliwek?

ArianArian - specjalista Tipy.pl
Wino ze śliwek jest niezwykle proste w wykonaniu a także później niesamowite w smaku. Warto więc poświęcić chwilę czasu i wykonać go w śliwkowym sezonie. Poniżej zamieszam mój ulubiony przepis.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
* 2,25 kg śliwek
* 1,35 kg cukru,
* 4 litry wody,
* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
* Drożdże winne,

1
Śliwki umyj, przetnij na pół usuwając pestkę i wrzucaj do dużego garnka. Zalej śliwki gorącą wodą, przykryj i pozostaw na 4 dni.
2
Mieszaj 2 razy dziennie, a następnie dodaj cukier mieszając energicznie aż cukier całkowicie się rozpuści.
3
Dodaj drożdże i przykryj. Mieszaj regularnie przez kolejne 5 dni.
4
Po upływie wymaganego czasu przelej całość do butelki do fermentacji wina, załóż korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji.
5
Kiedy fermentacja ustanie zlej wino przez sitko do czystych butelek lub słoików i pozostaw do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widzisz że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, ponownie je przelej przez bardzo drobne sitko a najlepiej przez gazę.
6
Odstaw na kilka dni, jeżeli jest już klarowne przelej do butelek i zakorkuj.
7
Powyższe wino powinno poleżeć najlepiej około 12 miesięcy aby było w pełni dojrzałe i smakowite.

Powiązane porady

Robienie moszczu
wino domowej roboty
domowy wyrób wina

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Dawid
05.09.2016
ten przepis to mega ściema, jak większość z tych "tipów".
na 20 l płynu zużyłem 15 kg śliwek, 3k cukru i 5 litrów wody. Winko pracuje, jest odcedzone już, w planach dołożenie jeszcze 1 kg cukru. Sam płyn po spróbowaniu(jestem z tych, którzy nie mierzą blg, nie trzymają się sztywno przepisów, ale mierzą wszystko zmysłem smaku i węchu), jest mocno drożdżowy i śliwkowy. Myślę, że proporcje dadzą dobry efekt, w planach wino 12%.
Ale z tego przepisu nic nie wyjdzie, a jak wyjdzie, to siki o posmaku śliwek.
2,25 kg na 4 litry wody, przy moich 15kg na 5 litrów brzmi aż śmiesznie. Z resztą większość przepisów podaje takie ilości jak ja zastosowałem ;)
ilovewino.pl
30.11.2015
To się nie może udać. Uważam że do takiej ilości śliwek wpisy powinno być dwa razy mniej. Poza tym po przecedzeniu wino powinno sie jeszcze klarowac ze 2 miesiace zanim wleje się go do butelek
tomek29kce
20.08.2014
Czyżby rodzaj drożdży nie miał znaczenia?
mandelman
29.07.2014
Fajny prosty przepis, tylko nie napisane co i kiedy zrobić z tą łyżeczką kwasku cytrynowego
adi
14.10.2013
Przepis ten jest na 5 l.?
Rysiek
06.08.2012
Przepisy powinne byc bardziej szczegolowo opisane.