Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Gotowanie i Pieczenie
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Żywność
- Desery
Strona głównaGotowanieDrinki, Napoje, Koktajle, AlkoholeKoktajle OwocowePrzepisy na koktajle, które postawią Cię na nogi po długiej imprezie!

Przepisy na koktajle, które postawią Cię na nogi po długiej imprezie!
darek_25041 - specjalista Tipy.pl
1

Koktajl z mleczka migdałowego
Wysoka zawartość białka w koktajlu z mleczka migdałowego momentalnie postawi Cię na nogi! Przyprawy, które dopełnią smaku mają działanie uspokajające z silnym efektem przeciwutleniającym, a wysoka zawartość potasu pomoże zrównoważyć aktywność komórek. Dlatego też koktajl ten jest idealną propozycją dla osób, które dzień wcześniej dobrze się bawiły.
Jak przygotować koktajl? Oto składniki potrzebne do jego przygotowania oraz szczegółowy przepis.
Składniki potrzebne do zrobienia domowego mleka migdałowego:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka migdałów, nasączona co najmniej 8 godzin wcześniej – bez wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
Migdały wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą oraz dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy i pozostawiamy na 8 godzin.
Wysoka zawartość białka w koktajlu z mleczka migdałowego momentalnie postawi Cię na nogi! Przyprawy, które dopełnią smaku mają działanie uspokajające z silnym efektem przeciwutleniającym, a wysoka zawartość potasu pomoże zrównoważyć aktywność komórek. Dlatego też koktajl ten jest idealną propozycją dla osób, które dzień wcześniej dobrze się bawiły.
Jak przygotować koktajl? Oto składniki potrzebne do jego przygotowania oraz szczegółowy przepis.
Składniki potrzebne do zrobienia domowego mleka migdałowego:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka migdałów, nasączona co najmniej 8 godzin wcześniej – bez wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
Migdały wrzucamy do miseczki, zalewamy wodą oraz dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy i pozostawiamy na 8 godzin.
2

Składniki koktajlu:
- 4 szklanki mleka migdałowego przygotowanego z powyższego przepisu
- odrobina wody
- 4 łyżki białka w proszku
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Migdały blendujemy z odrobiną wody, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Pamiętaj, aby wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Podawaj zaraz po zrobieniu.
Drugi koktajl to mieszanka kurkumy i mleka, który ma aksamitną konsystencję i pyszny smak. Koktajl wygląda też bardzo apetycznie, ma złoty kolor dzięki kurkumie i idealnie sprawdza się na wieczornego drinka, który koi układ trawienny, pomaga zrelaksować umysł i zregenerować organizm.
- 4 szklanki mleka migdałowego przygotowanego z powyższego przepisu
- odrobina wody
- 4 łyżki białka w proszku
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Migdały blendujemy z odrobiną wody, a następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Pamiętaj, aby wymieszać wszystkie składniki dokładnie. Podawaj zaraz po zrobieniu.
Drugi koktajl to mieszanka kurkumy i mleka, który ma aksamitną konsystencję i pyszny smak. Koktajl wygląda też bardzo apetycznie, ma złoty kolor dzięki kurkumie i idealnie sprawdza się na wieczornego drinka, który koi układ trawienny, pomaga zrelaksować umysł i zregenerować organizm.
3

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z kurkumy:
- ½ szklanki wody
- ¼ filiżanki kurkumy w proszku
Wlać wodę do małego garnuszka, a następnie dosypać kurkumę i gotować na średnim ogniu. Uważaj, ponieważ kurkumą łatwo zafarbować garnek oraz sztućce, dlatego zaraz po wymieszaniu umyj wszystkie przyrządy, których używałaś do przygotowania pasty! Teraz delikatnie pomieszaj zawartość garnuszka i jeśli woda wyparowała, a w garnuszku mamy pastę o średniej gęstości to wystarczy pogotować ją jeszcze przez 7 do 10 minut i gotowe.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie koktajlu:
- 2 łyżeczki wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
Do niewielkiego garnuszka dodajemy pastę z kurkumy oraz mleko i gotujemy na średnim ogniu. Całość mieszamy powoli, aż do momentu gdy koktajl będzie ciepły ale nie wrzący. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
- ½ szklanki wody
- ¼ filiżanki kurkumy w proszku
Wlać wodę do małego garnuszka, a następnie dosypać kurkumę i gotować na średnim ogniu. Uważaj, ponieważ kurkumą łatwo zafarbować garnek oraz sztućce, dlatego zaraz po wymieszaniu umyj wszystkie przyrządy, których używałaś do przygotowania pasty! Teraz delikatnie pomieszaj zawartość garnuszka i jeśli woda wyparowała, a w garnuszku mamy pastę o średniej gęstości to wystarczy pogotować ją jeszcze przez 7 do 10 minut i gotowe.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie koktajlu:
- 2 łyżeczki wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy
- 4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
Do niewielkiego garnuszka dodajemy pastę z kurkumy oraz mleko i gotujemy na średnim ogniu. Całość mieszamy powoli, aż do momentu gdy koktajl będzie ciepły ale nie wrzący. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!