Jak przygotwać słodkie różyczki?

agoludek - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Nie ma nic bardziej romantycznego niż bukiet czerwonych róż. Czym je zastąpić? Możesz przygotuj słodkie, czerwone różyczki. Twoi bliscy będą zachwyceni wyglądem twoich wypieków. Są łatwe to przygotowania i cudownie się prezentują. Słodkie muffinki będą idealnym deserem na przyjęciach, romantycznych kolacjach czy urodzinach.
1
muffinki
Składniki:
Muffinki
110 g masła
110 g gorzkiej czekoaldy
10 g kawy w granulkach
120 g mąki pszennej
10 g mąki kukurydzianej
25 g kakao w proszku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
3 i ½ łyżeczki oleju lub oliwy
50 ml maślanki
80 ml wody
240 g cukru pudru
2
czerwona masa
Przygotowanie muffinek
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj foremkę do muffinek na 12 porcji. Włóż papilotki do foremek. Umieść masło, posiekana czekoaldę, kawę w granulkach i wodę w misce. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się roztopią i połączą. Zdejmij z ognia i ostudź. Przesiej mąkę, kakao i sodę do drugiej miski. Dodaj cukier. Nastepnie wlej roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wymieszaj ciasto dużą łyżką. Wypełnij papilotki ciastem do 2/ 3 wysokości. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia
3
liście dekoracyjne cukiernicze
Składniki:
Krem
110 g masła
400 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
zielona masa marcepanowa ( opcjonalnie)

Przygotowanie kremu:
Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubij na gładką masę. Dodaj barwnik i ponownie ubij. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj mleko. Przełóż krem do rękawa cukierniczego. Załóż odpowiednią końcówkę ( dużą gwiazdkę) i udekoruj muffinki. Krem wyciskaj spiralnie, od środka babeczki do zewnątrz.

Z masy marcepanowej możesz przygotować male listki i ozdobić nimi ciasteczka.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Prezenty dla kobiet
Inspirujące zdjęcia
Dzień Kobiet

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie