tęczowy tort

Jak zrobić tęczowy tort?

agoludek - specjalista Tipy.pl
tęczowy tort
1 z 4
Klasyczny, tęczowy tort uświetni każdą uroczystość. Wygląd tęczowego tortu jest oszałamiający. Możesz go przygotować w dwóch wersjach: dla dzieci (bez alkoholu) oraz dla dorosłych z dodatkiem aromatyzowanego rumu lub wódki. Przygotowanie tortu jest proste, jednakże, ze względu na ilość warstw deseru jest zajęciem nieco czasochłonnym.
1
rozpuść glaretkę
Składniki:
4 i ½ szklanki wody
6 galaretek w różnych kolorach
żelatyna w proszku
3 szklanki rumu lub wódki
6 kubeczków jogurtu waniliowego
2
tęczowy tort
Butelkę z alkoholem umieść w zamrażalniku na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania tortu. Delikatnie posmaruj foremkę olejem, nadmiar tłuszczu zetrzyj ręcznikiem papierowym. Wlej ¾ szklanki wody do rondla i wsyp jedną łyżeczkę żelatyny. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż żelatyna całkowicie rozpuści się. Dodaj jedna galaretkę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Zdejmij z ognia. Dodaj ½ szklanki zimnego alkoholu. Wymieszaj. Odmierz 15 łyżek galaretki i połącz z jednym kubeczkiem jogurtu. Wylej galaretkę do formy i umieść w lodówce na około 30 minut.
3
tęczowy tort w kawałkach
Staraj się nie wydłużać tego czasu ponieważ warstwy galaretek nie połączą się odpowiednio. Na tężejącą galaretkę wylej masę jogurtową. Powtórz czynność z pozostałymi galaretkami. W sumie powinno wyjść 12 warstw. Tort umieść w lodówce na całą noc. Na drugi dzień napełnij dużą miskę ciepłą wodą. Następnie zanurz formę z galaretką niemal do samej krawędzi w ciepłej wodzie na 10 sekund. Umieść talerz na górze i odwróć formę. Galaretka powinna swobodnie wyjść z formy.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

dekorowanie tortów
masa marcepanowa
róża z lukru plastycznego

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie