szkodliwe substancje w jedzeniu

Szkodliwe dodatki żywnościowe, których trzeba unikać

jolanda - specjalista Tipy.pl
szkodliwe substancje w jedzeniu
1 z 5
Dodatki do żywności są substancjami, które są dodawane do żywności w celu zachowania jego świeżości lub poprawy jej smaku i wyglądu. Niektóre naturalne dodatki, takie jak ocet czy sól są stosowane od wieków. Jednak rosnąca popularność przetworzonej żywności w drugiej połowie 20 wieku doprowadziła do wzrostu liczby dodatków - zarówno naturalnych jak i sztucznych.
Pomimo rosnących wątpliwości w ostatnich latach dodatki nadal są wykorzystywane w różnych produktach. Ale zdrowie jest o wiele ważniejsze niż wygoda życia codziennego. Ważne jest, aby zwrócić uwagę, czy żywność którą kupujesz nie ma tych dodatków.
1
syrop fruktozowy
Syrop wysokofruktozowy
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest tanim słodzikiem dodawanym do napojów gazowanych oraz napojów owocowych, dressingów do sałatek, niektórych zbóż i innych przetwarzanych przekąsek.
Nadmierne spożycie kalorii z syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do epidemii otyłości w S na świecie. Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy również podnosi ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, takich jak nich wysoki poziom cukru we krwi, wysoki poziom trójglicerydów, podwyższone ciśnienie krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej i nieprawidłowy poziom cholesterolu.

Glutaminian sodu
Glutaminian sodu jest dodatkiem wzmacniającym smak, powszechnie stosowanym w kuchni azjatyckiej. Występuje także w puszkach i mrożonkach, dressingach do sałatek, gotowych zupach i przekąskach dla dzieci. Od lat trwa debata o skutkach i ewentualnych szkodliwych skutkach jego stosowania.
2
sztuczne barwniki
Sztuczne barwniki
Przykładowo tartrazyna jest żółtym barwnikiem który znaleźć możesz w napojach, gumach do żucia, żelkach i wielu innych produktach. Długotrwałe spożywanie tartrazyny może powodować raka, według najnowszych badań zaostrza także objawy astmy.
Niebieskie barwniki spożywcze znajdujące się między innymi w lodach, napojach butelkowanych o niebieskim kolorze, produktach o smaku malinowym, polewach. Barwnik ten jak wynika z wieloletnich badań wspiera progresję raka skóry. Inne barwniki spożywcze, takie jak na przykład czerwone i zielone barwniki, są również związane z nowotworami i występowaniem nadpobudliwości u dzieci.

Bromian potasu
Bromian potasu jest dodatkiem do żywności, który sprawia, pieczywo staje się pulchne. Chociaż badania na ludziach nie zostały przeprowadzone bromian potasu uważany jest jako substancja "prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi", a wiedza to opiera się na badaniach przeprowadzonych na szczurach, u których wykazano związek między doustnym spożywaniem bromianu potasu i rakiem tarczycy i nerek.
3
aspartam
Aspartam
Aspartam jest sztucznym słodzikiem który znaleźć można w gazowanych napojach, napojach w proszku, słodzikach, słodkich jogurtach, gumach do żucia, a nawet niektórych środkach farmaceutycznych.
Aspartam stanowi 75 procent reakcji niepożądanych wywołanych przez dodatki do żywności, podczas gdy niektóre są stosunkowo łagodne, takie jak bóle głowy, inne są bardziej poważne, takie jak na przykład drgawki.
Choć rakotwórcze działanie aspartamu pozostaje naukowo nieuzasadnione, badania opublikowane w 2004 roku zauważa, że ​​regularne spożywanie aspartamu może być główną przyczyną nadciśnienia, depresji i zaburzenia rytmu serca.
4
wędliny
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans powstają gdy produkty oparte na olejach roślinnych zostają zestalone przez uwodornienie. Pokarmy o najwyższej zawartości tłuszczów trans to margaryna , głęboko smażone potrawy i gotowe wypieki, zwłaszcza te zawierające tłuszcz. Tłuszcze trans mogą powodować zatykanie tętnic, co z kolei może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. Ludzie z tą chorobą są narażeni na większe ryzyko zawału serca. Regularne spożywanie tłuszczów trans jest główną przyczyną choroby wieńcowej serca.

Azotyny i azotany
Azotyn sodu jest dodatkiem do żywności, który daje wędlinom takim jak szynka, suszona wołowina i boczek ich charakterystyczny smak i kolor. Chociaż warzywa również zawierają niski poziom azotynów, niektóre mogą zawierać azotany w znacznych ilościach w zależności od sposobu uprawy, gleby i intensywności światła. Azotany znalezione w wodzie pitnej mają powiązania z rozwojem raka pęcherza, macicy, jajnika i odbytnicy.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

recykling
etykieta ekologiczna
lodówka

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie