kasza gryczana

Zalety kaszy gryczanej

agoludek - specjalista Tipy.pl
kasza gryczana
1 z 4
W przeciwieństwie do ogólnej opinii gryka nie zalicza się do zbóż. Jest spokrewniona ze szczawiem i rabarbarem. Jest doskonałym zamiennikiem ziaren zawierających gluten takich jak pszenica, dla osób nietolerujących glutenu. Gryka kwitnąc słodko pachnie, co przyciąga pszczoły. W ten sposób powstaje także ciemny, aromatyczny miód gryczany.
Kasza gryczana jest pożywna, energetyczna i dostępna przez cały rok. Stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu czy ziemniaków.
1
kwitnąca gryka
Kasza gryczana jest bogata w białka, minerały i przeciwutleniacze, jest również źródłem węglowodanów. Kasza z gryki zawiera dużo błonnika i skrobi, co jest ważne dla zdrowia jelita grubego. Posiada także niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje niezdrowych skoków poziomu cukru we krwi.
2
kasza gryczana
Według badań kasza gryczana może obniżać poziom cholesterolu we krwi, hamować tworzenie się kamieni żółciowych, zmniejszać ryzyko raka okrężnicy. Ziarna gryki zawierają o wiele więcej minerałów niż popularne zboża takie jak ryż czy pszenica. W kaszy gryczanej znajdziemy mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor. Minerały doskonale wchłaniają się z ugotowanej kaszy gryczanej.
Kasza jest również bogata w mnóstwo przeciwutleniaczy.
3
gotowana kasza
Regularne spożywanie kaszy gryczanej poprawi stan zdrowia na wielu poziomach:
- wyreguluje poziom cukru we krwi
-zredukuje wysokie ciśnienie krwi
- zmniejszy ryzyko wystąpienia raka okrężnicy czy raka piersi
-poprawi trawienie
-wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
-poprawi zdrowie kości

Uwaga: Ludzie, którzy są uczuleni na lateks lub ryż mogą mieć alergię na grykę.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

odchudzanie po 40
oznaki anemii
jedzenie w nocy

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie