Babka z makiem
snowarskakarolina - specjalista Tipy.pl

Babka z makiem to świetna propozycja na wielkanocny wypiek. Co prawda tradycyjna baba to ta piaskowa, ale warto urozmaicić świąteczne menu.
P

Rzeczy, których potrzebujesz
20 dag margaryny, 15 dag cukru, 3 łyżki miodu płynnego, 4 jajka, pół szklanki suchego maku, pół szklanki wiórków kokosowych, szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja: łyżka miodu, 3 łyżki wiórków kokosowych

1
Margarynę utrzyj z cukrem, miodem i żółtkami.
2
Dodaj mak, lekko podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Połącz z pianą z białek
3
Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto. Piecz 40 minut w 180 st. C.
4
Ciasto wyjmij na chwilę i polej je cienkimi strumieniami miodu oraz posyp wiórkami kokosowymi i piecz jeszcze 15 minut.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie