kwas foliowy

Dlaczego kwas foliowy jest dla nas tak ważny?

jolanda - specjalista Tipy.pl
rak a dieta
3 z 4
Zwiększona odporność
Nasz układ odpornościowy to pierwsza linia obrony przed chorobami, wirusami i bakteriami. Wykorzystuje on kwas foliowy do produkcji białych krwinek do obrony organizmu przed takimi czynnikami. Bez wystarczającej ilości kwasu foliowego, grasica, węzły chłonne nie działają prawidłowo, a układ odpornościowy wytwarza niewystarczającą ilość białych krwinek. Pokarmy zalecane do uregulowania poziomu kwasu foliowego to: świeże owoce cytrusowe i świeżo wyciskane z nich soki, rośliny strączkowe, zielone warzywa liściaste, orzechy, łosoś, produkty pełnoziarniste, kasza gryczana, buraki, kiełki pszenicy.

Rak
Rak jest chorobą, w której powstają zmutowane komórki. Jedna z teorii głosi, że chroniczny niedobór kwasu foliowego prowadzi do mutacji, które prawdopodobnie powodują raka. Ludzie, którzy jedzą dieta bogata w warzywa i owoce są więc mniej narażeni na rozwój raka niż ci, którzy jedzą mało tych produktów.
« Poprzednia Strona 3 z 4

Powiązane porady

Niedobór żelaza w organizmie
Mięta właściwości
Odkwaszanie organizmu cytryna

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie