Produkty, których należy unikać przy przeziębieniu i grypie

dominika_d - specjalista Tipy.pl
1 z 5
Bywa, że w okresie zimowym przeziębienie lub grypa nie odstępują nas na krok. Wyleczone, wciąż powracają. Warto przyjrzeć się diecie, którą stosujemy podczas choroby, gdyż to ona może być przyczyną długiego leczenia choroby lub jej nawrotów. Niektóre produkty negatywnie wpływają na kondycję organizmu i dodatkowo osłabiają go podczas choroby. Oto kilka z nich:
1
Alkohol
Picie alkoholu podczas choroby jest szkodliwe dla zdrowia z kilku powodów. Po pierwsze alkohol może doprowadzić do odwodnienia organizmu, które może wydłużyć czas choroby, a także spotęgować jej objawy. Odpowiednie nawadnianie podczas infekcji jest niezwykle ważne także ze względu na konieczność utrzymania równowagi mineralnej. Po drugie alkohol osłabia układ odpornościowy organizmu, a także działanie leków.
2
Mleko i jego przetwory
Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że mleko powoduje zwiększenie produkcji śluzu i flegmy, jednak wiele osób ma problemy z trawieniem nabiału, co może mieć wpływ na przebieg choroby. W czasie infekcji organizm jest osłabiony, dlatego może wystąpić obniżona tolerancja przetworów mlecznych. Na czas trwania choroby lepiej z nich zrezygnować, by nie osłabiać pracy układu trawiennego. Zamiast mleka, lepiej pić dużo wody, soki i herbatę.
3
Rafinowane węglowodany
Węglowodany rafinowane to przetworzona żywność, która zawiera dużą ilość cukrów prostych. Cukier, białe pieczywo, płatki śniadaniowe, ciasta – to tylko niektóre z nich. Nadmiar węglowodanów w diecie osłabia układ immunologiczny i sprawia, że organizm jest bardziej podatny na infekcje.

Napoje gazowane
Wszelkiego rodzaju napoje gazowane mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Duża ilość cukrów osłabia układ odpornościowy i źle wpływa na metabolizm. Kofeina, która jest składnikiem wielu napojów przetworzonych, odwadnia organizm, który szczególnie w okresie choroby powinien być odpowiednio nawodniony. Ponadto "bąbelki" mogą podrażniać gardło
4
Co jeść?
Podczas przeziębienia i grypy należy pić dużo wody, soków i ziołowych herbat, które skutecznie nawadniają organizm. Sięgnąć warto po imbir, cynamon i goździki. W diecie nie powinno zabraknąć też miodu i czosnku. Należy jeść potrawy rozgrzewające, ale nie smażone: zupy na rosole, gotowane warzywa, kasze. W tym czasie organizm potrzebuje również dużo snu i odpoczynku.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

syrop z buraka
grypa żołądkowa
grypa żołądkowa (jelitowa)

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie