Wiadomo, dlaczego sól himalajska jest jedną z najzdrowszych

darek_25041 - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Różowa sól himalajska jest jedną z najczystszych soli znanych ludzkości. Jej złoża znajdują się - jak sama nazwa wskazuje - w Himalajach. Niektórzy nazywają ją "różowym złotem". Sól ta była chwalona od dawien dawna, a ludzie od zawsze stosują ją w swojej diecie.



Sól bogata w pierwiastki śladowe



Różowa sól himalajska jest bogata w 84 elementy, które naturalnie występują w organizmie człowieka, co oznacza, że spożywanie tego rodzaju soli pomaga uzupełnić wszystkie minerały, których potrzebuje organizm. Różowa sól himalajska zawiera wapń, żelazo, potas i magnez. Niska zawartość sodu czyni ją doskonałym substytutem soli kuchennej. Minerały są włączone w małe cząsteczki o wymiarach koloidalnych, przez co organizm może szybko je wchłonąć i poddać procesowi metabolizacji.
1
Różowa sól sprawia, że jedzenie jest smaczne

Przygotuj jedzenie, używając różowej soli himalajskiej, a jej smak Cię zadziwi. Potrawa nigdy nie będzie niedosolona, ani przesolona.

Różowa sól działa przeciwbakteryjnie

Sól himalajska jest najbezpieczniejszym składnikiem, jaki wkładasz do garnka. Wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne, a jej głównym celem jest zniszczenie drobnoustrojów, a także konserwowanie żywności.
2
Jest odporna na temperaturę

Sól himalajska może spokojnie przetrwać wysoką temperaturę i nie utracić swojej wartości. Można również schłodzić ją w lodówce i używać do potraw czy wędlin. Możesz również użyć jej do grilla lub gotowania na kuchni gazowej. Specjaliści potwierdzili, że sól himalajska świetnie radzi sobie z temperaturami od zera do dziewięciuset stopni Celsjusza. Ale należy pamiętać, że nagłe zmiany temperatury mogą powodować uszkodzenia.
3
Gotuj ze swoją solą himalajską

Umieszczenie bryły soli na grillu czy też kuchence gazowej jest najlepszym sposobem, aby jej używać. Nigdy nie powinno się jej umieszczać w piecu. Jeśli zdecydujesz się umieścić ją na kuchence gazowej, zmniejsz temperaturę, a następnie stopniowo ją zwiększaj, aż osiągnie 149 stopni, po upływie około pół godziny. Ogrzewaj bryłę na 40 minut przed każdym użyciem oraz pozwól jej całkowicie ostygnąć, zanim ją oczyścisz.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Kakao zdrowie
Naturalne barwniki spożywcze
Imbir mielony właściwości

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie