Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Żywność > Produkty Mleczne > Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 4 
Produkty na bazie masła, wprowadzone do obrotu, zwykle poddawane są różnym rodzajom obróbki i nigdy nie powinno się ich określać jako w pełni zdrowe. Można również usłyszeć, że margaryny są o wiele zdrowsze od masła. Oczywiście jest to nieprawda. Czasami trudno jest odróżnić, który rodzaj masła lub margaryny jest tym właściwym, ponieważ są one do siebie podobne.
1
Margaryna miała być alternatywą dla masła

Margaryna jest produktem procesu naukowego, który zawiera tłuszcze trans, które są bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia. Margaryna miała być jedynie alternatywą dla masła i zaczęto ją produkować na początku dwudziestego wieku. Następnie uznano, że dodawanie wodoru do oleju roślinnego tworzy produkt o większej zdolności rozsmarowywania.
Pierwsi producenci margaryn nie byli świadomi szkodliwości tłuszczów trans, ale w ostatnich czasach eksperci odkryli, że tłuszcze trans mają w organizmie zróżnicowane działanie - różne również od tłuszczów nasyconych i nienasyconych, które są niezbędne dla organizmu, aby mógł funkcjonować poprawnie. Tłuszcze takie jak omega-3 i omega-6 są niezbędne dla funkcjonowania mózgu.
2
Zła reputacja masła
Witaminy A, D i E są rozpuszczalne w tłuszczach; dzięki nim mogą przemieszczać się po organizmie. Tłuszcze trans działają w inny sposób i posiadają odmienną strukturę cząsteczkową. Według badań naukowych energia pobrana z tłuszczów trans o wartości 2%, zwiększa o 23% ryzyko choroby wieńcowej. W 1950 roku masło zyskało złą reputację ze względu na wysoki poziom cholesterolu i jego powiązaniem z chorobami serca.
3
Masło: Fakty i mity
Kolejne wyniki badań pokazały, że jednak nie jest to prawdą, a ludziom wmówiono, że dieta o wysokiej zawartości tłuszczu jest związana z chorobami serca. Obecnie wiadomo, że ten rodzaj tłuszczu znajduje się w prostych węglowodanach; jak chleb i cukier, który jest rzeczywistym odpowiedzialnym, jeśli chodzi o choroby sercowo-naczyniowe.
Z drugiej strony, wykazano też, że nieco wyższy poziom cholesterolu prowadzi do dłuższego życia. Dlatego warto pomyśleć dwa razy, zanim następnym razem staniesz przed wyborem masła lub margaryny.
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (5)

Nie będzie widoczny na stronie
 
luk - 2017-06-16
slynne maslo. raz przez madrych tego swiata uwazane za zdrowe potem za szkodliwe, potem znow za zdrowe a teraz znowu sa jakies problemy. tak oto prezentuje sie prawdziwa wiedza ludzkosci na temat wszystkiego.
blueangel - 2017-06-16
niech żyje masło tylko 82 procent precz z margarynąmtjm
małala - 2017-06-16
Autor jeszcze zapomniał dodać o tym , że tłuszcze TRANS są RAKOTWÓRCZE i to mocno, od 2004 roku co niektóre kraje (np. Belgia) zakazały ich stosowania w żywności produkowanej przemysłowo. Na ten temat poszukaj Drogi Czytelniku informacji, to juz nigdy nie kupisz margaryny!!!!!!
sem - 2017-06-16
Ile już tych prawd było na przestrzeni dziesięcioleci?
Jaćka - 2017-06-16
Po raz pierwszy wyprodukowano margarynę w 1869 r.
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.