Tutaj jesteś: Jedzenie i Picie > Żywność > Warzywa > Śmiertelnie ryzykowne produkty. Większość z nas ma je w kuchni

Śmiertelnie ryzykowne produkty. Większość z nas ma je w kuchni

Stopień trudności: łatwe
, specjalista Tipy.pl
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Udostępnij
 1 z 4 
Mimo że większość produktów spożywczych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, to niektóre z nich - także te, które znajdują się na twoich półkach - mogą być bardzo niebezpieczne. Niektóre z nich są toksyczne, a inne niebezpieczne ze względu na kształt. Oto produkty, które należy umieścić na liście zatytułowanej "zachowaj szczególną ostrożność” .

1. Liść rabarbaru
Zawiera on kwas szczawiowy, który powoduje powstawanie kamieni nerkowych. Pięć kilogramów wydaje się być dawką śmiertelną, ale mniejsze ilości również mogą powodować poważne problemy.
1
2. Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest produktem halucynogennym; spożycie 5.5 grama może wywołać skurcze, a 8 gramów - spowodować poważne problemy. Jedna gałka muszkatołowa może doprowadzić do psychozy.

3. Ziemniaki

Ile razy zdarzyło Ci się kupić ziemniaki z zieloną skórką? Glikoalkaloidy mogą powodować biegunkę lub nawet śpiączkę czy wręcz śmierć. Znajdują się właśnie w zielonej skórce ziemniaków.
2
4. Migdały

Istnieją dwa rodzaje migdałów - słodkie i gorzkie. Te o gorzkim smaku charakteryzują się większą ilością cyjanowodoru. Siedem do dziesięciu tych orzechów może powodować poważne problemy u dorosłych. W przypadku dziecka taka dawka może okazać się śmiertelna.
3
5. Tuńczyk

Tuńczyk jest niebezpieczny, ponieważ pochłania rtęć do swojego wnętrza. Dlatego jeśli spożywasz mięso tej ryby, jednocześnie przyswajasz rtęć, którą zaabsorbowała. Ta ostatnia z organizmu będzie usuwana przez nerki, ale może też się dostać do mózgu, gdzie jest w stanie wyrządzić wiele szkód. Zaleca się, aby kobiety w ciąży i dzieci unikały tuńczyka.
Przeczytaj teraz: Jak przyrządzić rabarbar?
 0/5 (0 ocen)
Oceń 
Udostępnij
  • Komentarze Tipy.pl (1)

Nie będzie widoczny na stronie
 
Azazeel - 2017-06-16
Jem każdego dnia 30 gożkich migdałów - jakoś nie zauważyłem u siebie zmian ! Wcześniej przez 7 miesięcy po jąder z pestek moreli - też jakoś przeżyłem
Newsletter - Bądź na bieżąco Codziennie nowa porada w twojej skrzynce
 
Są smaczne, słodkie i mają tak dużo wartości odżywczych, że bez kozery można zaliczyć je do
Jakie są właściwości zdrowotne migdałów?
Są smaczne, słodkie i mają tak dużo wartości odżywczych...
Logowanie   Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się
E-mail

Hasło

   
  Zapamiętaj mnie
Możesz zalogować się
używając konta Facebook


lub
Zapomniałeś hasła - kliknij tutaj
Zarejestruj się za darmo   
Czym są Tipy.pl? Co chcesz zrobić? Zmotywować się do pracy? Zrobić samolot z papieru? Zareklamować się w Internecie? Tipy.pl to miejsce, gdzie możesz znaleźć porady i wskazówki na każdy temat.
E-mail

Hasło

Powtórz hasło


   Akceptuje regulamin *wyrażam zgodę na świadczenie usługi, przyjmuję do wiadomości, że jednocześnie tracę prawo do odstąpienia od Umowy.
   Wyrażam zgodę na otrzymywanie od GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.| z siedzibą w Krakowie, Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków |Sąd Rejonowy dla Krakowa - Śródmieścia w Krakowie, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS – 416593| NIP – 5272644300 |za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej informacji handlowych w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2002 r., nr 144, poz. 1204, z późn. zm.). Do korespondencji powyżej wskazuję m. in. podany przeze mnie w formularzu i należący do mnie adres e-mail.
Możesz zarejestrować się
używając konta Facebook


lub
Usługę świadczy

GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. sp. k.

Siedziba

Kraków
Os. Teatralne 9A
31-946 Kraków

Krajowy Rejestr Sądowy

Sąd Rejonowy w Krakowie
XI Wydział Krajowego Rejestru Sądowego

Kontakt

Tel: +48 12 646 28 12
Fax: + 48 12 646 27 10
E-mail: tipy@firma.interia.pl
Adres: Os. Teatralne 9A, 31-946 Kraków

KRS 0000416593    NIP 5272644300    REGON 142734048
Nie jestem pasożytem, nie blokuje reklam
pasożyt
Proszę wyłącz Adblock-a, jeśli chcesz zobaczyć treść artykułu.