Wszystko co powinieneś wiedzieć o witaminach

darek_25041 - specjalista Tipy.pl
1 z 5
Każdy wie, że organizm ludzki potrzebuje odpowiedniej ilości witamin, aby prawidłowo funkcjonować i być zdrowym. Jedni ludzie rekompensują sobie nieodpowiednie żywienie przy pomocy suplementów diety, inni zaś są zwolennikami spożywania dużej ilości warzyw i owoców. Jednocześnie spora grupa ludzi nie posiada odpowiedniego poziomu świadomości z punktu widzenia medycznego na temat produktów, jakie spożywają. Każdy z nas chciałby być zdrowy, zatem powinien się też odpowiednio dobrze odżywiać.


1
1. Witamina A

Witamina A jest odpowiedzialna za utrzymanie zdrowia, młodego i pięknego wyglądu twojej skóry, pięknych włosów, zdrowych paznokci, odpowiedniej ostrości widzenia oraz mocnych kości. Doskonałym źródłem witaminy A są między innymi marchewki, owoce cytrusowe, twarde sery, sery wiejskie, mleko, jaja, ryby, pietruszka, szpinak oraz wątróbka. Witamina A jest niszczona przez obróbkę wysokotemperaturową, dlatego najlepiej powyższe produktu spożywać w miarę możliwości jak najmniej obrobione – czyli surowe. Zalecana dawka witaminy A to od 0.4 do 1 mg dziennie i dokładnie tyle znajduje się w 100 g wołowej wątróbki.

2. Witamina B1
Witamina B jest szczególnie ważną witaminą, ponieważ zwiększa ona wydajność pracy mózgu, zapewnia odpowiednie trawienie, utrzymuje zdrowie mięśni, wspomaga zdrowie serca oraz ma ogromny wpływ na jakość snu. Witaminę B1 znajdziesz w takich produktach jak drożdże browarnicze, wieprzowina, orzechy, owies, gryka, pszenica oraz w roślinach strączkowych. Witamina B1 jest niszczona przy długiej obróbce termicznej, żywności solonej przy gotowaniu oraz kiedy spożywasz kawę wraz z powyższym pożywieniem. Dzienna zalecana ilość witaminy B1 to 1.3 do 2.6 mg. Dokładnie tyle zawiera jeden stek wieprzowy.
2
3. Witamina B2

Witamina B2 jest odpowiedzialna za regenerację komórek w organizmie, ostrość widzenia oraz zdrowie mięśni. Witaminę tę możesz znaleźć w mleku, migdałach, jajach, grzybach, gryce, serku wiejskim, drożdżach oraz mięsie. Witamina jest tracona przy długiej obróbce termicznej oraz przy długotrwałym kontakcie ze światłem. Zalecana dawka witaminy B2 to od 1.3 do 3 mg dziennie. Taką ilość znajdziesz w dwóch kurzych jajach.

4. Witamina B5
Witamina B5 jest odpowiedzialna za utrzymanie dobrej pamięci, rześkiego pozytywnego nastroju, szybkiej regeneracji po przebytych infekcjach, utrzymuje również zdrowe krążenie krwi oraz zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Witaminę B5 odnajdziesz w takich produktach jak różnorodne mięsa, kurczak, żółtka jaj, produkty mleczne, kawior, rośliny strączkowe, orzechy, drożdże, owsianka, gryka, ryż oraz brokuły. Witamina ta jest niszczona przy procesach powtórnego zamrożenia. Dzienna zalecana dawka witaminy B5 to 5mg i tyle znajduje się w 100 g wieprzowej wątróbki.
3
6. Witamina B12

Witamina B12 jest odpowiedzialna za utrzymanie normalnej wagi ciała, wzmocnienie układu odpornościowego, utrzymanie dobrej kondycji pamięci oraz utrzymania zdrowia układu pokarmowego. Witaminę B12 znajdziesz w soi, chmielu, szpinaku, ostrygach, rybach, mleku, serach, żółtkach jaj oraz różnorodnych mięsach. Witamina B12 jest niszczona w procesie długotrwałej obróbki termicznej, poprzez działanie światła oraz wysokich temperatur. Zalecana dzienna ilość to 2-5mg i taką właśnie ilość zawiera 100 gramów łososia.

7. Witamina C

Witamina C odgrywa kluczową rolę w organizmie ludzkim. Jest odpowiedzialna między innymi za zdrowie skóry, dobrą odporność, promienny, pozytywny nastrój oraz zdrowie włosów i paznokci. Witaminę C znajdziesz między innymi w koperku, owocach cytrusowych, owocu róży, szakłaku morskim, czerwonych owocach, kalafiorze, groszku, fasolce, rzodkiewce oraz szparagach. Witamina C ulega zniszczeniu, kiedy gotujesz powyższe produkty. Zalecana dzienna dawka witaminy C, to ok. 70 mg i tyle mniej więcej zawiera połówka pomarańczy.
4
8. Witamina D

Witamina D jest bardzo ważna, szczególnie jeśli chodzi o utrzymanie dobrego nastroju, zdrowych kości, odpowiedniego ciśnienia i przepływu krwi, wzmacnianie układu odpornościowego, usuwanie toksyn z organizmu oraz utrzymanie w dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Witaminę D znajdziesz w serach, maśle, serku wiejskim, żółtkach jaj, rybach, jedzeniu morskim, ziemniakach, warzywach oraz wołowinie. Ważną odmianą witaminy D jest witamina D3, która jest szczególnie ważna dla utrzymania pozytywnego nastroju i dobrego samopoczucia - witamina ta nie występuje naturalnie w żadnym pożywieniu- wystarczy około 15 minut dziennie przebywać na słońcu. U osób starszych zalecane jest przyjmowanie dodatkowej porcji w postaci suplementów diety. Zalecana dzienna dawka witaminy D to 2 do 5 mg i tyle zawierają dwa jajka.

9. Witamina E
Witamina E jest odpowiedzialna za utrzymanie zdrowego i młodego wyglądu twojego ciała, utrzymanie zdrowia systemu odpowiedzialnego za regenerację organizmu, zapewnia pozytywny nastrój oraz chroni przez zanieczyszczeniami pochodzącymi ze środowiska. Witaminę E odnajdziesz w takich produktach jak mięso, olej słonecznikowy, kukurydza, pestki dyni, olej z oliwek, masło, orzechy, produkty mleczne oraz wątróbka. Witamina ta ulega zniszczeniu w procesach długotrwałej obróbki termicznej. Zalecana dzienna dawka to 30-50 mg i tyle zawiera jedna łyżka stołowa nierafinowanego oleju.

10. Witamina K
Witamina K jest odpowiedzialna za szybkie gojenie ran, utrzymanie normalnego krążenia krwi oraz produkcję odpowiedniego poziomu protrombin we krwi. Witaminę K możesz znaleźć w takich produktach jak szpinak, pokrzywy, owoce róży, kapusta, kalafior, czerwona kapusta, marchewki, pomidory, truskawki oraz zielona herbata. Witamina K jest niszczona przy długotrwałej obróbce termicznej, przy długotrwałym działaniu światła oraz przy długotrwałym przechowywaniu.
Strona 1 z 5

Powiązane porady

atak rwy kulszowej
staw
ból brzucha

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie