Rozszerzanie diety niemowlęcia. Przydatne wskazówki

dominika_d - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Mniej więcej do piątego lub szóstego miesiąca życia niemowlę karmione jest wyłącznie mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym. Po tym czasie należy stopniowo wprowadzać pokarmy stałe do diety maluszka, jednak mleko jest wciąż jej ważnym elementem. Jadłospis dziecka należy zmieniać powoli, ponieważ przewód pokarmowy musi mieć czas, by przyzwyczaić się do nowych produktów. Warto wprowadzać dany produkt w określonym czasie, by móc stwierdzić, czy doszło do reakcji alergicznej. Zazwyczaj wystarczą trzy dni, żeby sprawdzić, czy maluszek dobrze reaguje na nowy pokarm.
1
Warzywa i owoce

Współcześni pediatrzy odchodzą już od sztywnych list, które wskazywały, jakie produkty i kiedy wprowadzać do jadłospisu dziecka. Wszyscy są jednak zgodni w kwestii, że nowa dieta powinna bazować na warzywach i owocach, oczywiście w formie puree. Wszystkie produkty przed podaniem należy dokładnie umyć, a następnie przed przetarciem ugotować. Niektóre warzywa, szczególnie marchewka, dynia, ziemniaki czy buraki zawierają bowiem szkodliwe azotany, które przedostając się do krwiobiegu tworzą z hemoglobiną methemoglobinę - związek, przez który krew traci zdolność wiązania. Azotany są jednak związkami rozpuszczalnymi w wodzie, dlatego dokładne mycie i gotowanie warzyw i owoców wypłukuje z nich szkodliwe substancje.

Oto lista kilku produktów, które jako pierwsze można wprowadzać do jadłospisu malca:

1. Jabłka

Jabłka można wprowadzać do diety mniej więcej między 6 a 8 miesiącem życia dziecka. Jednym z najważniejszych składników odżywczych jabłek jest błonnik, który pomaga utrzymać prawidłową pracę jelit. Ponadto zawierają one witaminy A i E, fosfor, magnez i selen.

2. Banany
Bogate w potas banany pomagają kontrolować bilans wody w organizmie. Potas pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w tym mięśnia sercowego. Wapń oraz witamina D, które znajdują się w owocach są niezbędne dla prawidłowego wzrostu, a także rozwoju mocnych i zdrowych kości. Banany wzmacniają również błonę śluzową żołądka.
2
3. Awokado

Awokado to owoc o maślanej konsystencji, który bardzo dobrze nadaje się dla dzieci. Można go wprowadzać do diety już po 10. miesiącu życia. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, witaminy C, E, K, H, PP oraz witamin z grupy B. Awokado jest również bardzo łatwe w przygotowaniu. W pierwszych próbach podawania go maluszkowi można wymieszać awokado z mlekiem.

4. Gruszki

Gruszki są kolejnym pożywnym owocem, które można wprowadzić do diety dziecka już między 6 a 8 miesiącem życia. Gruszki są bogate w witaminę C i błonnik, który sprzyja prawidłowemu trawieniu. Lekarze często zalecają gruszki, kiedy dziecko cierpi z powodu zaparć. Witamina C chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem i wspiera układ odpornościowy.

5. Marchewki

Marchewka zawiera wiele cennych składników odżywczych: witaminy C, K i B8, wapń, potas, żelazo, mangan oraz beta-karoten, który wspomaga zdrowy rozwój skóry, wzroku i układu odpornościowego dziecka. Dla niemowląt, które jeszcze nie rozwinęły zębów, marchewka może być gotowana na parze, a następnie podawana w formie puree. Można dodać odrobinę mleka, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Dla niemowląt, które zaczęły żuć, marchewka może być podawana w formie miękkich, ugotowanych plasterków. Ważne jest, by przed przygotowaniem zawsze obierać marchewki ze skórki, ponieważ maluszki nie są w stanie jej strawić.
3
6. Słodkie ziemniaki

Większość dzieci lubi kremowy, słodki smak ziemniaka, dlatego łatwo wprowadzić go do diety. Słodkie ziemniaki są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, z którego powstaje witamina A, wzmacniająca odporność i zapobiegająca problemom ze wzrokiem. Ponadto zawierają witaminy D, B6 i C, żelazo, potas i magnez.

7. Dynia

Dynia może być wprowadzana do jadłospisu dziecka między 6 a 8 miesiącem życia. Do przygotowania dania dla maluszka nie należy używać pestek. Dynia zawiera witaminę A, która wspomaga wzrok oraz witaminę C, która odpowiada za wzmocnienie odporności organizmu i zwalczanie infekcji. Dynia to również bogate źródło potasu, magnezu, białka i błonnika.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

chora dziewczynka
kaszel
ból gardła

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie