Lista najbardziej niezdrowych produktów żywieniowych

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 6
Informacje i porady na temat tego, co powinniśmy jeść, a czego nie bombardują nas odkąd moda na zdrowe jedzenie i bycie fit przybrała na sile. Warto jednak przypomnieć kilka produktów żywieniowych, które mogą okazać się wyjątkowo niebezpieczne dla naszego zdrowia i samopoczucia. Być może o kilku z nich nie mieliśmy pojęcia, a inne znamy na pamięć. Oto najbardziej niezdrowe produkty żywnościowe, które powinniśmy definitywnie wyeliminować z diety lub znacząco ograniczyć ich spożywanie.
1
Fast foody
Fast foody nadal znajdują się w czołówce niezdrowego jedzenia i w żadnym wypadku nie należy wierzyć w zapewniania ze strony wielkich firm fastfoodowych, że jakikolwiek z tych produktów może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlaczego tzw. „szybkie jedzenie” jest tak niezdrowe dla naszego organizmu? Już tłumaczymy. Śmieciowe jedzenie zawiera całą masę sztucznych dodatków, których nasz organizm nie potrafi sprawnie rozłożyć. W konsekwencji pozostają one w organizmie, powodując jego wyniszczenie i szybko prowadząc do otyłości.

Jeśli kusi cię, by odwiedzić fastfoodową restaurację, bądź asertywny i zrezygnuj z takiej wizyty! Wyobraź sobie ile szkody twojemu zdrowiu może wyrządzić puste 300 kalorii, które dostarczysz do organizmu po zjedzeniu tylko jednego małego hamburgera! Jeśli masz ochotę na produkty, które sprzedają popularne restauracje z szybkim jedzeniem, możesz przygotować fast foody w domu, ale tylko w zdrowej wersji.

By przyrządzić zdrowego, domowego hamburgera, potrzebujesz dużej bułki pełnoziarnistej, sałaty, piersi z kurczaka, pomidora, ogórka, jogurtu i dwóch ząbków czosnku. Do swojego dania możesz również dobrać inne zdrowe składniki według uznania.

Kurczaka dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, a następnie piecz w piekarniku przez 30 minut na termo-obiegu. To wyjątkowo zdrowa wersja hamburgera, ponieważ przygotowana z kurczaka, który uchodzi za lekkie mięso. Gdy kurczak będzie już gotowy, czas na przygotowanie sosu. Kilka łyżek jogurtu naturalnego połącz z wyciśniętym czosnkiem i gotowe! Następnie poukładaj w bułce wszystkie składniki. Całość możesz włożyć na dwie minuty do piekarnika.
2
Kolorowe gazowane napoje
Mowa tutaj o typowo imprezowych napojach, czyli słodkich, kolorowych gazowanych substancjach, z których przyrządzamy drinki lub sięgamy po nie, gdy spadnie nam cukier. Kolorowe, a w rzeczywistości farbowane słodzone napoje mają wyjątkowo długą datę spożycia, a także potężne ilości cukru lub słodzika, które działają niszcząco na nasz organizm. Jedna puszka popularnego czarnego gazowanego napoju zawiera około 10 łyżeczek sacharozy. Inne gazowane słodkie napoje posiadają podobne ilości cukru.

Jednak najbardziej niebezpieczne są te, które zawierają wspomniany słodzik. Najczęściej to napoje typu light. Jeśli wybieramy już słodzony napój, najlepiej sięgnąć po taki, który zawiera syrop glukozowo - fruktozowy, gdyż nie jest aż tak szkodliwy, jak sacharoza czy słodzik. Badania amerykańskiej Agencji ds. Leków i Żywności potwierdzają, że nadmierne spożywanie słodzika może prowadzić do niebezpiecznych chorób, a także wywoływać uciążliwe objawy. Są to m. in. bóle głowy, nudności, biegunki, skurcze, depresje, bezsenność, palpitacja serca, a nawet napady niepokoju. Substancje te mogą przyczyniać się także do rozwoju nowotworów mózgu, stwardnienia rozsianego czy choroby Parkinsona. Zwiększają również zachorowalność na cukrzycę. Kolorowe gazowane napoje warto zatem zamienić na dobrej jakości soki, które zazwyczaj nie posiadają dużej ilości cukru. Idealnie natomiast nadają się do drinków!

Kawa
Kawa jest uznawana za produkt posiadający wiele właściwości prozdrowotnych. Warto jednak wiedzieć, że może działać również negatywnie na nasze zdrowie. Picie więcej niż dwóch filiżanki kawy dziennie może powodować bezsenność, nadkwasotę, migreny, usztywnienie naczyń krwionośnych, a także anemię. Warto wiedzieć, że kawa wypłukuje magnez i żelazo z naszego organizmu. Ponadto picie kawy może wzmagać cukrzycę, gdyż zawarta w niej kofeina zwiększa insulinooporność i zaburza tolerancję glukozy. Oddziaływanie kawy na nasz organizm jest zależne od ilości jej spożycia. Trzeba z nią zatem uważać, ponieważ jest to jeden z najbardziej uzależniających napojów.
3
Białe pieczywo
Chleb to podstawowy ludzki pokarm, który spożywany jest od kilku tysięcy lat. Przyzwyczajeni głównie do białego pieczywa, często mamy trudność, by z niego zrezygnować, słysząc kolejne informacje na temat jego negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Niestety trzeba pogodzić się z tym, że to po prostu prawda. Powodem tych właściwości jest pszenica, gluten oraz cukier, które są podstawą białych bułeczek i chlebów, a także nadmierna modyfikacja tych produktów. Pszenne wypieki posiadają również wyjątkowo dużą ilość kalorii. Dwie kromki białego chleba mają ich prawie tyle, ile czekoladowy baton. Ponadto, pszenica i gluten mogą wpływać m. in. na osłabienie naszej wydolności psychofizycznej, wywoływać stany zapalne, a także zwiększać przepuszczalność jelit, prowadząc do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Dodatkowo, białe pieczywo często zawiera sztuczne składniki poprawiające jego smak i wygląd, które również wpływają negatywnie na nasz organizm. Dla ochrony własnego zdrowia warto zdecydować się w końcu na ten odważny krok i zrezygnować z białego pieczywa.

Niezdrowe tłuszcze
Dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu, powinniśmy dostarczać mu podstawowe wartości odżywcze. Jedną z nich są tłuszcze, ale tylko te zdrowe i naturalnego pochodzenia. Unikać jak ognia powinniśmy natomiast niezdrowych tłuszczy. Które to? Przede wszystkim margaryny i oleje. W margarynie zawarte są tzw. izomery trans, które przyczyniają się m. in. do rozwoju chorób układu naczyniowego i ogólnie mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Również większość olejów roślinnych jest niebezpieczna dla naszego zdrowia, ponieważ zawierają one nadmiar kwasów omega-6, które w przeciwieństwie do omega-3 mogą wywoływać różnego rodzaju choroby, w tym nowotwory. Unikaj zatem margaryny i oleju. Do potraw zamiast tych produktów dodawaj oliwy.
4
art/2017/28686_H1wemD.jpg
Alkohol
Alkohol, podobnie jak kawa może leczyć, ale i niszczyć nasz organizm, w zależności od dawki. Należy wiedzieć, że każdy z alkoholi spożywczych produkowany jest na bazie etanolu, który tylko w niewielkich ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie można ukryć, że wino, wódka czy piwo spożywane w odpowiednich ilościach mogą naprawdę poprawiać pracę naszego organizmu. Wino posiada cenne związki fenolowe, piwo ważną dla naszego samopoczucia witaminę B, a wódka może skutecznie poprawiać trawienie. Jednak jeśli przesadzimy z ilością spożywanego alkoholu nasz organizm może znacząco na tym ucierpieć. Uznaje się, że alkohol może zabić więcej ludzi na całym świecie niż wszystkie inne używki. Spożywany w nadmiarze niszczy praktycznie wszystkie najważniejsze organy ludzkiego ustroju: mózg, serce, wątrobę, żołądek, płuca, trzustkę, jelita, a także mięśnie i skórę. Być może to oklepana rada, ale wyjątkowo trafna i ważna: spożywaj alkohol z głową i umiarem. Zyskać na tym może jedynie twoje zdrowie i życie.

Sól
Sól to nadal podstawowy składnik każdej kuchni, choć większość z nas ma świadomość negatywnych konsekwencji jej spożywania. Niektórzy dietetycy zalecają całkowite wyeliminowanie tego składnika z diety, a na pewno jego maksymalne ograniczenie. Spożywanie soli ma niewątpliwie więcej minusów niż plusów. Po pierwsze zatrzymuje ona w organizmie wodę, po drugie przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, co może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych, po trzecie utrudnia poprawną pracę nerek. Spożywana w ilości powyżej pięciu gramów dziennie zaburza przyswajanie substancji odżywczych i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W naszej diecie sól powinniśmy zatem ograniczać do minimum. Warto również pamiętać, że powodem złego wpływu soli na nasz organizm jest jej główny składnik, czyli sód. Niestety, by się przed nim skutecznie chronić, powinniśmy nie tylko wyeliminować z diety sól, ale także jajka, mleko czy inne produkty spożywcze.
5
art/2017/28686_T4mRha.jpg
Wciągające niezdrowe przekąski
Jednym z niezdrowych i szkodzących naszemu organizmowi nawyków żywieniowych jest podjadanie wysokokalorycznych przekąsek, takich jak chipsy, ciastka, orzeszki, itp. Uznaje się je za niezdrowe dlatego, ponieważ są wciągające i wzmagają apetyt na ich kolejne dawki. Jednak warto pamiętać, że to tylko niezdrowe zapychacze, które nie dostarczają naszemu organizmowi potrzebnych wartości odżywczych, a zazwyczaj tylko puste kalorie. Dlatego ich spożywanie powinno ograniczać się wyłącznie do sytuacji okazjonalnych.

By uchronić swój organizm przed niechcianymi chorobami, postaraj się zredukować spożywanie powyższych składników do minimum. Dzięki temu zadbasz o swoje zdrowie i wzmocnisz silną wolę!
Strona 1 z 6

Powiązane porady

słodycze
nadwaga
zakupy

Podobne porady

Komentarze (6)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Kamil
06.09.2017
Mleko i jajka nie zdrowe!? Jak to? Przecież podobno są bardzo zdrowe...
Kamil
06.09.2017
Przecież gluten niczym nie szkodzi! Niby wymyślili, że gluten jest niezdrowy, dlatego, że chcieli dostawać więcej pieniędzy za jedzenie bezglutenowe. Teraz prawie każdy ketchup jaki znam jest glutenowy! I pszenica też niezdrowa??
łał
01.09.2017
czyli nie można nic jeść...
po
01.09.2017
To co jeść?
fru
31.08.2017
Gdzieś słyszałem, że kawa nie wypłukuje magnezu a go wchłania.
Rrichie
31.08.2017
Nie zgadzam się z tym że jajko należy wyeliminować z diety. Skoro z jajka powstaje życie, to jak to możliwe że ono nam szkodzi? I dalej, skoro w soli Himalajskiej jest taka ogromna ilość minerałów i witamin, to jak ona ma nam szkodzić?