Żywność
- Przystawki, Zupy i Sałatki
- Gotowanie i Pieczenie
- Drinki, Napoje, Koktajle, Alkohole
- Przepisy Świateczne
- Wina
- Śniadanie
- Dania Główne
- Kuchnia Światowa i Regionalna
- Zdrowa Żywność
- Desery

Powody, dla których warto jeść skórkę mango
_paula_ - specjalista Tipy.pl
1

Regulacja cukru we krwi
Skórka mango znana jest ze zmniejszania ilości glukozy we krwi i utrzymywania normalnego poziomu insuliny. Proces ten nie jest jeszcze do końca zrozumiały, jednak wchłanianie cukru w jelicie zmniejsza się, a odpowiedzialnym za to składnikiem może być mangiferyna. Indeks glikemiczny mango jest stosunkowo niski i nie powoduje skoków glukozy, kiedy owoc spożywany jest w umiarkowanych ilościach.
Poprawa poziomu cholesterolu
Nie każdy cholesterol jest zły, jednak wysoki poziom LDL może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych oraz innych kłopotów z sercem. Rozpuszczalny błonnik oraz pektyna w skórce mango zmniejszają poziom lipidów we krwi, co pomaga zapobiegać twardnieniu ścian tętnic.
Skórka mango znana jest ze zmniejszania ilości glukozy we krwi i utrzymywania normalnego poziomu insuliny. Proces ten nie jest jeszcze do końca zrozumiały, jednak wchłanianie cukru w jelicie zmniejsza się, a odpowiedzialnym za to składnikiem może być mangiferyna. Indeks glikemiczny mango jest stosunkowo niski i nie powoduje skoków glukozy, kiedy owoc spożywany jest w umiarkowanych ilościach.
Poprawa poziomu cholesterolu
Nie każdy cholesterol jest zły, jednak wysoki poziom LDL może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych oraz innych kłopotów z sercem. Rozpuszczalny błonnik oraz pektyna w skórce mango zmniejszają poziom lipidów we krwi, co pomaga zapobiegać twardnieniu ścian tętnic.
2

Zmniejszenie ryzyka nowotworu
Skórka mango może pomóc zapobiec niektórym rodzajom raka, takim jak rak piersi, jelit czy prostaty. Wysoka zawartość antyoksydantów, takich jak polifenole i inne pomaga usuwać szkodliwe, wolne rodniki z komórek i tkanek. Mogą one prowadzić do zniszczeń w procesie naprawy komórek i skutkować wzrostem złośliwych guzów.
Zmniejszanie stanu zapalnego
Kolejną właściwością, którą zapewnia skórka z mango, jest działanie przeciwzapalne. Zwiększony stan zapalny związany jest z wieloma chorobami, a większość z nich może być zminimalizowana lub zniwelowana, kiedy stan ten jest pod kontrolą. Karotenoidy i związki fenolowe w skórce mango hamują stan zapalny i mają właściwości przeciwbakteryjne pomagające zwalczać infekcje.
Skórka mango może pomóc zapobiec niektórym rodzajom raka, takim jak rak piersi, jelit czy prostaty. Wysoka zawartość antyoksydantów, takich jak polifenole i inne pomaga usuwać szkodliwe, wolne rodniki z komórek i tkanek. Mogą one prowadzić do zniszczeń w procesie naprawy komórek i skutkować wzrostem złośliwych guzów.
Zmniejszanie stanu zapalnego
Kolejną właściwością, którą zapewnia skórka z mango, jest działanie przeciwzapalne. Zwiększony stan zapalny związany jest z wieloma chorobami, a większość z nich może być zminimalizowana lub zniwelowana, kiedy stan ten jest pod kontrolą. Karotenoidy i związki fenolowe w skórce mango hamują stan zapalny i mają właściwości przeciwbakteryjne pomagające zwalczać infekcje.
3

Kontrolowanie wagi
W skórce mango znajdują się związki, które wpływają na produkcję komórek tłuszczowych. Dojrzałe komórki tłuszczu nigdy nie znikają i mogą jedynie zmniejszać swój rozmiar, co przyczynia się do trudności z utratą wagi. Skórka mango sprawia, że szybko czujemy się syci i zmniejsza naszą ochotę na dalsze jedzenie.
Zapobieganie zaparciom
Skórka mango jest bogata w błonnik prebiotyczny, który wspomaga wzrost dobrych bakterii w jelitach. Kwasy zawarte w owocach pomagają w trawieniu i zapobiegają nadprodukcji kwasów żołądkowych. Właściwości przeciwzapalne skórki działają na układ pokarmowy i mogą pomóc w takich dolegliwościach jak syndrom jelita drażliwego.
W skórce mango znajdują się związki, które wpływają na produkcję komórek tłuszczowych. Dojrzałe komórki tłuszczu nigdy nie znikają i mogą jedynie zmniejszać swój rozmiar, co przyczynia się do trudności z utratą wagi. Skórka mango sprawia, że szybko czujemy się syci i zmniejsza naszą ochotę na dalsze jedzenie.
Zapobieganie zaparciom
Skórka mango jest bogata w błonnik prebiotyczny, który wspomaga wzrost dobrych bakterii w jelitach. Kwasy zawarte w owocach pomagają w trawieniu i zapobiegają nadprodukcji kwasów żołądkowych. Właściwości przeciwzapalne skórki działają na układ pokarmowy i mogą pomóc w takich dolegliwościach jak syndrom jelita drażliwego.
4

Wspomaganie zdrowia skóry
Tłuszcze i olejki w skórce mango świetnie nawilżają skórę i są dobrym źródłem witaminy A i C, które pomagają w naprawie uszkodzeń spowodowanych słońcem. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne pomagają usunąć trądzik i zapobiec wypryskom.
Ci, którzy chcą skorzystać z tych zdrowotnych właściwości, mają do wyboru kilka sposobów na spożywanie skórki mango. Niektórzy lubią ją w naturalnej formie, jednak nie jest to rozwiązanie dla każdego. Jedną z najpopularniejszych metod jest zblendowanie jej i podanie jako koktajl, szczególnie dlatego że może być ona zmiksowana z innymi owocami i składnikami. Suszone chipsy z mango są również uniwersalną przekąską, którą można zjeść w biegu wraz z sosem lub jako dodatek do innych dań. Mango może zostać również zakonserwowane tak jak ogórki. W tej formie nadaje się jako topping do dań lub prosta przekąska.
Mimo że nie zdarza się to często, to niektóre osoby są uczulone na urushiol, który znajduje się w korzeniu i liściach rośliny. Osoby wrażliwe na tę substancję zazwyczaj są świadome swojej alergii. Każdy, kto jest w stanie trzymać mango bez objawów podrażnień, nie powinien mieć problemów. Jednak w przypadku niepewności zaleca się wizytę u lekarza.
Tłuszcze i olejki w skórce mango świetnie nawilżają skórę i są dobrym źródłem witaminy A i C, które pomagają w naprawie uszkodzeń spowodowanych słońcem. Właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne pomagają usunąć trądzik i zapobiec wypryskom.
Ci, którzy chcą skorzystać z tych zdrowotnych właściwości, mają do wyboru kilka sposobów na spożywanie skórki mango. Niektórzy lubią ją w naturalnej formie, jednak nie jest to rozwiązanie dla każdego. Jedną z najpopularniejszych metod jest zblendowanie jej i podanie jako koktajl, szczególnie dlatego że może być ona zmiksowana z innymi owocami i składnikami. Suszone chipsy z mango są również uniwersalną przekąską, którą można zjeść w biegu wraz z sosem lub jako dodatek do innych dań. Mango może zostać również zakonserwowane tak jak ogórki. W tej formie nadaje się jako topping do dań lub prosta przekąska.
Mimo że nie zdarza się to często, to niektóre osoby są uczulone na urushiol, który znajduje się w korzeniu i liściach rośliny. Osoby wrażliwe na tę substancję zazwyczaj są świadome swojej alergii. Każdy, kto jest w stanie trzymać mango bez objawów podrażnień, nie powinien mieć problemów. Jednak w przypadku niepewności zaleca się wizytę u lekarza.