Jakie korzyści oferuje nam cukinia?
lucy - specjalista Tipy.pl

Jeśli szukasz sposobu, aby schudnąć w bezpieczny sposób, jest to odpowiedni czas, aby dowiedzieć się o korzyściach zdrowotnych cukinii. Cukinia jest dobrze znana ze zdolności do zmniejszenia masy ciała, a jednocześnie zwiększania wartości odżywczych diety. Ponadto wspomaga zdrowie oczu i chroni przed występowaniem wszystkich chorób, które występują wraz z niedoborem witaminy C, jak na przykład szkorbut, stwardnienie rozsiane. Pomaga leczyć astmę i ma wysoką zawartość witaminy C, węglowodanów, białka i błonnika. Cukinia zawiera znaczne ilości potasu, kwasu foliowego i witaminy A, z których wszystkie są ważne dla ogólnego dobrego stanu zdrowia. Cukinia, gdy spożywana jest regularnie, może skutecznie obniżyć poziom homocysteiny.
1
1. Pomaga schudnąć:

Możesz być zaskoczony tym, że spożywanie cukinii pomoże ci znacznie schudnąć. Cukinia zawiera bardzo mało kalorii, ale ze względu na jednoczesną wysoką zawartość błonnika, daje długotrwałe poczucie sytości. Dlatego jedząc ją, możemy zaspokoić apetyt bez wchłaniania nadmiernej ilości kalorii i zrujnowania swojej diety.

2. Utrzymuje optymalny stan zdrowia:

Cukinia jest najlepszym źródłem błonnika pokarmowego, który będzie utrzymywać twoje ciało w najlepszej formie. Zawiera również witaminę A, magnez, kwas foliowy, potas, miedź i fosfor. Cukinia posiada również dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, cynku, niacyny i białka. Ponadto witamina B1, witamina B6, witamina B2 i wapń zawarte w tym warzywie zapewniają optymalne zdrowie. Cukinia to prawdopodobnie najlepszy przykład warzywa, które ma tak bogaty wybór składników odżywczych.
2
3. Zdrowie mężczyzn:

Naukowcy przeprowadzili badania w kierunku właściwości cukinii i stwierdzili, że warzywo to skutecznie leczy niektóre dolegliwości u mężczyzn, jak na przykład łagodny przerost prostaty. Gdy prostata powiększa się, może to powodować problemy z funkcjami płciowymi jak i moczowymi. Cukinia - zdaniem lekarzy - pomaga zwalczyć te dysfunkcje.

4. Ogólny stan zdrowia:

Ogólny stan zdrowia na pewno poprawi się, jeśli będziesz regularnie spożywać cukinię. Badania już dowiodły, że bogate w błonnik pokarmy pomagają złagodzić problemy zdrowotne, ponieważ umożliwiają usuwanie z komórek rakotwórczych toksyn. Zawartość witaminy C, kwasu foliowego i beta-karotenu w cukinii pomaga chronić komórki przed szkodliwymi substancjami chemicznymi, które mogą prowadzić do raka jelita grubego. Beta-karoten i witamina C i posiadają również właściwości przeciwzapalne, a tym samym w naturalny sposób leczą schorzenia, takie jak zapalenie kości i stawów czy astma. Zawartość procentowa miedzi w cukinii pomaga również w zmniejszaniu bólu i objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.
3
Zapobiega cukrzycy i chorobom serca

Przeprowadzone badania dowiodły, że większość składników odżywczych zawartych w cukinii skutecznie zapobiega cukrzycy, chorobom serca i miażdżycy. Zawartość magnezu w szczególności zmniejsza ryzyko ataków serca i udarów mózgu. W połączeniu z potasem magnez pomaga również w zmniejszaniu wysokiego ciśnienia krwi. Witamina C i beta-karoten zapobiegają utlenianiu cholesterolu. Ten ostatni gromadzi się na ściankach naczyń krwionośnych, ale składniki odżywcze znacznie ograniczają rozwój miażdżycy. Witaminy i kwas foliowy są niezbędne dla naszego organizmu, aby mógł on eliminować niebezpieczne uboczne produkty przemiany materii, co może prowadzić do zmniejszenia ryzyka występowania zawałów serca i udarów mózgu.
Strona 1 z 2

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie