Dieta wysokobiałkowa na zbędne kilogramy

lucy - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Spożywanie dodatkowych porcji białka pomoże zapanować nad głodem, zapobiega utracie tkanki mięśniowej, eliminuje ponowne przybieranie na wadze po odchudzaniu, a także poprawia wrażliwość na poziom insuliny, co jest niezwykle ważne dla obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy.

Wrażliwość na insulinę jest dobrym markerem zdrowia metabolicznego, który zwykle wzrasta wraz z utratą wagi. W rzeczywistości kobiety, które straciły na wadze, zużywając przy tym mniej białka, doświadczyły poprawy wrażliwości na insulinę od 25 do 30 procent.


1
Niezbędny składnik

Białko jest niezbędne dla organizmu do budowania tkanki mięśniowej, wzrostu, regeneracji i utrzymania w zdrowiu każdej tkanki, w tym włosów, skóry czy krwi, dlatego tak ważne jest, aby zachować wystarczającą jego ilość w pożywieniu każdego dnia. Nasz organizm potrzebuje codziennie od 0,8 g do 1,2 g białka na każdy kilogram masy ciała. Na przykład kobieta lub mężczyzna o wadze 70 kg powinni optymalnie zjadać około 70 g białka dziennie. Jeśli jesteś wegetarianinem, powinieneś wprowadzić do swojej diety żywność na bazie roślin strączkowych, na przykład tofu, fasolę, soczewicę, a także orzechy, które są doskonałym źródłem białka.

Najlepsze źródła białka

Jeśli próbujesz stosować dietę wysokobiałkową, zawsze koncentruj się na wyborze źródeł chudego białka, takich jak fasola, soczewica, świeże ryby, tofu, indyk i kurczak. Chociaż dieta ta zazwyczaj ma korzystny wpływ na zmniejszenie stężenia triglicerydów i podwyższa poziomu dobrego cholesterolu HDL, nie ma wpływu na zmianę poziomu złego cholesterolu LDL. Posiłki w diecie wysokobiałkowej są zwykle bogatsze w całkowitą zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
2
Unikaj czerwonego mięsa

Czerwone mięso nie jest najlepszym wyborem dla twojego zdrowia. Spożywanie czerwonego mięsa i wędlin jest związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka prostaty u mężczyzn, zwłaszcza jeśli mięso zostało przyrządzone w wysokich temperaturach.

Spożycie wapnia

Dieta wysokobiałkowa powoduje zwiększenie wchłaniania wapnia, wspiera zdrowie kości i utrzymanie odpowiedniej gęstości kości podczas odchudzania

Wartości energetyczne

Niektórzy ludzie odczuwają uczucie łagodnego lub ostrego zmęczenia. Węglowodany są najbardziej lekkostrawnym pokarmem dla produkcji energii zarówno dla ciała jak i dla mózgu. Jeśli czujesz się zmęczony, rozważ dodanie większej ilości węglowodanów złożonych do swojej diety, na przykład w postaci produktów pełnoziarnistych.

3
Niebezpieczeństwa związane z dietą wysokobiałkową

W przypadku niewydolności nerek lub cukrzycy

Istnieje kilka naukowych dowodów na poparcie twierdzenia, że diety wysokobiałkowe nie są wskazane dla osób cierpiących na niewydolność nerek i mogą powodować u nich długoterminowe komplikacje. Podobnie w przypadku osób chorujących na cukrzycę dieta wysokobiałkowa nie jest odpowiednim wyborem, a tym bardziej dieta stosowana dla utraty wagi, ponieważ wpływa na zdolność funkcjonowania nerek.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie