Bazylia zmniejsza stany zapalne i hamuje proces starzenia

lucy - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), znana też jako ziele świętego Józefa, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Często stosowana jest jako przyprawa, a pochodzi z tropikalnych obszarów Azji. Bazylia jest niezwykle popularna we włoskiej kuchni. Stanowi jeden z głównych składników sosu pesto. Stosowana jest także w kuchniach indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej.

Słowo "bazylia" pochodzi od greckiego "basileus", co oznacza "król". Oksfordzki słownik języka angielskiego podaje, iż bazylia stosowana była jako królewskie zioło do wytwarzania maści, leków, a także do kąpieli.

Istnieje wiele ciekawych historii związanych z aromatyczną bazylią. Francuzi często nazywają ją “l’herbe royale” (królewskim zielem), natomiast w żydowskim folklorze uważana jest za zioło dające siłę w czasie postu.

Istnieją różne odmiany bazylii, które mają odmienne smaki i zapachy. Słodka bazylia (najbardziej dostępna i stosowana w kuchni włoskiej) ma silny czosnkowy zapach ze względu na dużą zawartość substancji o nazwie eugenol. Z kolei bazylia cytrynowa i limonowa mają silny cytrusowy zapach dzięki dużej zawartości limonenu.
1
Bazylia ma właściwości przeciwzapalne

Badanie przeprowadzone na uniwersytecie Purdue University wykazało, że bazylia zawiera duże ilości olejków eterycznych, bogatych w związki fenolowe oraz szereg innych naturalnych składników, w tym polifenole, flawonoidy i antocyjaniny. W bazylii znaleźć też można wysokiej jakości składnik (E)-beta-caryophyllene (BCP), który może być pomocny w leczeniu niektórych chorób o podłożu zapalnym.

Wspomniane badanie przeprowadzono na szczurach. Zespół naukowców orzekł, że obecny stan badań sugeruje, iż beta-caryophyllene wykazuje korzystne działanie w profilaktyce artretyzmu, które prawdopodobnie zawdzięczamy jego właściwościom przeciwzapalnym.

Bazylia zmniejsza stan zapalny i opuchliznę

Jedno z badań zaprezentowanych na corocznym zjeździe "The Royal Pharmaceutical Society’s" wykazało, że ekstrakt O. tenuiflorum (bazylii świętej) zmniejszał opuchliznę do 73 procent na dobę.

Działanie na obrzęk było podobne u osób, które na tę dolegliwość przyjmowały lek przeciwzapalny, szeroko stosowany w leczeniu artretyzmu. W swojej pracy “Terapeutyczne zastosowania Ocimum sanctum Linn (Tulsi) autorzy wskazują, że rezultaty ich badań potwierdzają zasadność stosowania tradycyjnych leków w stanach zapalnych takich jak artretyzm.
2
Właściwości przeciwstarzeniowe

Badanie zaprezentowane na Brytyjskiej Konferencji Farmakologicznej (BPC) w Manchesterze wykazało też, że bazylia wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe, dzięki czemu można ją stosować w produktach typu anti-aging.

Ekstrakt z bazylii świętej okazuje się skuteczny w niszczeniu szkodliwych cząsteczek i w przeciwdziałaniu uszkodzeniom wywoływanym przez wolne rodniki w wątrobie, mózgu i sercu.

Bazylia bogata w przeciwutleniacze

Badacze z Poona College of Pharmacy w Maharashtra w Indiach z doktorem Vaibhavem Shinde na czele zbadali bazylię pod kątem działania przeciwutleniającego i przeciwstarzeniowego. Doktor Shinde wskazywał, że badanie miało na celu ocenę tradycyjnego (pochodzącego z Ajurwedy) zastosowania zioła jako środka przeciwdziałającego starzeniu się.

Wyniki badań opublikowano na łamach dziennika "The Journal of Advanced Pharmacy Education & Research". Potwierdziły one, że etanolowy ekstrakt z bazylii Ocimum basilicum wykazywał większą aktywność przeciwutleniającą niż standardowe przeciwutleniacze.

3
Właściwości przeciwbakteryjne

Badania laboratoryjne wykazały, że bazylia ma także właściwości przeciwbakteryjne. Uważa się, że zawdzięczamy je zawartym w niej olejkom eterycznym, a są to: estragol, linalool, cineol, eugenol, sabinen, myrcen i limonen.

Bazylia hamuje namnażanie się bakterii, w tym Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli O157:H7, Yersinia enterocolitica i Pseudomonas aeruginosa.

Wyniki wspomnianych badań są niezwykle obiecujące. Oznaczają one bowiem, że wrzucając do sałatki świeże listki bazylii, nie tylko nadajemy jej wspaniały zapach i smak, ale także pomagamy zmniejszyć ilość bakterii na talerzu.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Moździerz w kuchni
Imbir mielony właściwości
Jak ograniczyć sól w diecie

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie