Gruszki: Bogactwo zdrowotnych właściwości

olaa - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Gruszki to nie tylko smakowite wnętrze, ale także bogactwo zdrowotnych właściwości i korzyści. Zapobiegają chorobie nowotworowej, regulują poziom płynów w organizmie, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają gojenie ran i regenerację tkanek oraz gwarantują nam zdrowe włosy i paznokcie. Co więcej - jak wynika z badań - są w stanie zmniejszyć skutki starzenia się skóry, takie jak plamy starcze czy zmarszczki. Stanowią także doskonałe rozwiązanie dla osób cierpiących na anemię i dbających o linię. Jedząc je, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów.

Skąd pochodzi gruszka?

Gruszka pochodzi ze Starego Kontynentu, ale drzewa owocowe znajdziemy również w Afryce Północnej czy w Azji. Jej owoce mają bardzo charakterystyczny kształt - są wąskie u góry i szerokie u dołu, ale inne jej odmiany kształtem do złudzenia przypominają jabłka.
1
Wartości odżywcze gruszek

Poza pysznym smakiem gruszki są cenione za swoje wartości odżywcze. Stanowią doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, na które składają się m.in.: potas, witamina C, witamina K, związki fenolowe, kwas foliowy, błonnik, miedź, mangan, magnez oraz kompleks witaminy B.

Profilaktyka raka

Występujące w gruszkach przeciwutleniacze są doceniane i chwalone przede wszystkim za właściwości antynowotworowe. Zapobiegają rozprzestrzenianiu się komórek rakowych oraz minimalizują ryzyko wystąpienia nowotoworów okrężnicy, piersi, prostaty oraz płuc.

Lepsze trawienie

Jedzenie gruszek bardzo korzystnie wpływa na układ metaboliczny. Pojedyncza porcja owocu zapewnia około 18 procent dziennego zapotrzebowania na spożycie błonnika przez osobę dorosłą. Większość włókien nie jest rozpuszczalnych w wodzie, co znacznie ułatwia proces trawienia. Ponadto gruszki pobudzają wydzielanie soków trawiennych, nie powodując przy tym zaparć, gazów, a także biegunki.



2
Gruszki są niskokaloryczne

Gruszki należą do grupy owoców, które są szczególnie polecane osobom, które chcą schudnąć i dbają o linię. Dzięki występowaniu w ich owocach wyłącznie naturalnych cukrów oferują nam średnio ponad 100 kalorii. Jednocześnie gruszki zawierają dość sporą ilość błonnika pokarmowego, który wypełnia nasz żołądek, zapobiegając nagłemu napadowi głodu.

Układ odpornościowy

Dzięki gruszkom, a raczej porcji zawartych w nich witamin - zwłaszcza witaminy C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy - możemy sobie zagwarantować, że nawet w sezonie jesienno-zimowym nie dopadnie nas żadne przeziębienie czy grypa.

Potas

Gruszki są doskonałym źródłem potasu, dzięki czemu korzystnie wpływają na stan zdrowia naszego serca. Włączając je do diety regulujemy ciśnienie krwi i jednocześnie zmniejszamy obciążenie całego układu sercowo-naczyniowego i ryzyko wystąpienia zawału serca oraz miażdżycy, jak również utrudniamy tworzenie się skrzeplin oraz zatorów.

Gojenie ran i regeneracja naskórka

Zawarta w gruszkach witamina C pomaga w gojeniu ran oraz regeneracji uszkodzonego naskórka. Dzięki temu możemy znacznie szybciej pozbyć się skutków wszelakiego rodzaju urazów, skaleczeń czy kontuzji. Ponadto włączenie gruszek do diety pomaga w regeneracji uszkodzonych naczyń krwionośnych i w procesie ich wzmacniania, dzięki czemu na naszym ciele nie będą pojawiać się siniaki.


3
Anemia

Gruszki - dzięki sporej zawartości żelaza i miedzi - są doskonałym rozwiązaniem dla osób cierpiących na anemię lub niedobory składników mineralnych. Miedź wspomaga lepszą absorpcję cennych minerałów z pożywienia, a żelazo jest ważnym elementem hemoglobiny. Brak odpowiedniej ilości składników odżywczych objawia się najczęściej zmęczeniem, i osłabieniem mięśni.

Stan zapalny

Przeciwutleniacze i flawonoidy występujące w gruszkach redukują stany zapalne powstałe w organizmie i tym samym korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dotyczy to także zapalenia stawów oraz innych chorób.

Zdrowe kości

Zawarte w gruszkach składniki mineralne i witaminy - między innymi magnez, mangan, fosfor, wapń i miedź - skutecznie zmniejszają ubytki w kościach, które często występują przy osteoporozie.

Skóra, włosy i paznokcie

Gruszki bogate w witaminę A działają jak przeciwutleniacz, a także uczestniczą w szeregu reakcji enzymatycznych. Między innymi - jak wynika z badań - są w stanie zmniejszyć skutki starzenia się skóry, takie jak plamy starcze czy zmarszczki. Ponadto ten niewielki owoc może zapobiegać wypadaniu włosów, zwyrodnieniom plamki żółtej, zaćmie oraz zahamować wiele innych procesów związanych z wiekiem.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Sałatka z kurczakiem
Zmęczenie
Właściwości orzechów włoskich

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie