Jak zrobić olej kokosowy w domu?

lucy - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania oleju kokosowego w kuchni sprawiają, że stał się on jednym z najbardziej pożądanych produktów spożywczych. Łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, pielęgnuje skórę, pomaga w utracie zbędnych kilogramów, chroni nasze serce i wspomaga przemianę materii.
Gotowy olej kokosowy jest oczywiście dostępny w sklepach, ale również dobrze można go zrobić samodzielnie w domu i dzięki temu nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale też cieszyć się doskonałym zdrowiem. Poniżej znajdziesz wskazówki, jakie składniki będą ci potrzebne, i w jaki sposób je wykorzystać.
1
Składniki, których potrzebujesz do wykonania oleju kokosowego w domu

- 3 średniej wielkości kokosy
- śrubokręt
- młotek
- mikser
- gaza
- 3 miski
- sitko
- chochelka
- 3 szklanki czystej wody
- siatka
- słoik
2
Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

1. Zacznij od usunięcia wody ze środka kokosa. Użyj w tym celu śrubokręta, wywierć nim w owocu otwór i pozwól, aby woda wypłynęła do miski. Nie wylewaj jej.

2. Za pomocą młotka solidnie uderz w kokos tak, aby pękła skorupka.

3. Używając noża oddziel skorupę od białego miąższu.

4. Cały miąższ trzeba pokroić i zmiksować, a następnie wlać wodę, którą wcześniej odsączyliśmy z kokosa. Całość należy dokładnie wymieszać.

5. Dodaj wiórki kokosowe oraz mleczko, tak, aby powstała gęsta pasta, którą należy uformować w kulkę i pozostaw na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
3
Sposób przyrządzania oleju kokosowego w domu

6. Następnie umieść sitko z gazą na szklanej misce i wyciskaj mieszaninę tak, aby odseparować ciecz od wiórek.

7. Przelej odseparowany płyn do żaroodpornego naczynia i przykryj folią spożywczą. Pozostaw na 48 godzin, a następnie umieść mieszaninę w lodówce na 3 do 8 godzin.

8. Olej stanie się jednolity, jednak na jego powierzchni zbierze się warstwa cieczy, którą należy delikatnie usunąć.

9.Gotowe! Olej kokosowy możesz śmiało przechowywać w słoiku przez okres nawet do dwóch lat, ponieważ dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych istnieją bardzo małe szanse, że stanie się zjełczały.

Strona 1 z 4

Powiązane porady

beza
spaghetti bolognese

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie