Jak prawidłowo użyć sztućców w restauracji?

iwona.sobczak - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Spotkania przy stole to nieodłączna część życia biznesowego i towarzyskiego. Prawidłowe użycie poszczególnych elementów nakrycia w restauracji może jednak przysporzyć wielu problemów. Dobrze wie o tym m.in. Vivian Ward, czyli kultowa postać z filmu "Pretty Woman", którą doskonale zagrała Julia Roberts. Pozornie skomplikowane ułożenie sztućców tak naprawdę może nam pomóc, gdy znamy kilka prostych zasad savoir vivre’u. Na co warto zwrócić uwagę?
1
Nie zapomnij o serwetce

Jeszcze zanim danie pojawi się na stole, po lewej stronie talerza lub też bezpośrednio na nim, będzie czekała specjalnie ułożona serwetka. Może być położona na płasko, finezyjnie zwinięta lub też zrolowana i ozdobiona specjalną obrączką. Należy położyć ją w okolicy kolan, a jeśli jest dość duża, złożyć ją na pół. Zgodnie z etykietą w trakcie posiłku nie powinno się odchodzić od stołu, gdy jednak musimy, serwetkę połóżmy po lewej stronie nakrycia. Będzie to sygnał dla obsługi, że jeszcze wrócimy do stołu. Ze względów higienicznych nie należy jej pozostawiać na oparciu lub siedzisku krzesła.
Po skończonym posiłku natomiast serwetkę powinno odłożyć się po prawej stronie talerza. Pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać jej do talerza, niezależnie od tego, czy jest ona wykonana z papieru, czy z materiału.
2
Które sztućce należy wziąć najpierw?

- Wystarczy kierować się prostą zasadą i zawsze brać sztućce, które znajdują się najdalej od talerza – tłumaczy Monika Kurek, stylistka sreber marki HEFRA. Po każdym skończonym posiłku, obsługa restauracji zabierze je razem z talerzem i w razie potrzeby doniesie czyste. Kurek zaznacza również, że korzystając ze sztućców należy pamiętać, że noża zazwyczaj używa się jedynie do krojenia twardych pokarmów (np. mięsa). Do steków otrzymamy specjalny nóż o bardzo ostrej krawędzi, który z łatwością pokroi czerwone mięso. Jeśli natomiast zamówimy rybę, kelner powinien nam podać odpowiednie sztućce.
- Nóż będzie miał tępą krawędź i będzie nieco szerszy i bardziej płaski od standardowego, zaś widelec będzie miał nieco krótsze ząbki i będzie szerszy – tłumaczy Monika Kurek.
3
Widelczyk czy łyżeczka?
Do zjedzenia deseru potrzebujemy specjalnych sztućców. Jeśli zamówimy owoce cytrusowe, do ich zjedzenia otrzymamy specjalną łyżeczkę do cytrusów.
- Jej cechą charakterystyczną są ząbkowane krawędzie oraz ostry czubek. Do pozostałych owoców natomiast służy deserowy widelczyk i specjalny mały, ale ostry nożyk – podkreśla Monika Kurek.
Do ciast najlepiej sprawdzi się łyżeczka i widelczyk deserowy, a do lodów elegancka łyżeczka z wydłużoną rękojeścią, która ułatwia jedzenie z wysokich pucharków. Warto pamiętać także, że do herbaty powinniśmy używać łyżeczek deserowych (filiżanka i spodek są nieco większe), zaś do kawy tych nieco mniejszych, gdyż filiżanka, a co za tym idzie również spodeczek są mniejsze od herbacianych.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie