Produkty, których nie powinno zabraknąć w diecie dziecka

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Odżywcza, dostosowana do potrzeb i odpowiednio zbilansowana dieta pełni istotną rolę w rozwoju młodego organizmu, dlatego rodzicie powinni szczególnie zadbać o to, aby w menu dziecka nie zabrakło produktów, które dostarczą im niezbędnych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Sprawdź, dlaczego w twojej lodówce zawsze powinno się znaleźć miejsce dla mleka, jaj, jagód i brokułów, naturalnego jogurtu i słodkich ziemniaków.
1
1. Mleko

Mleko jest ważne w diecie dziecka ze względu na wysoką zawartość minerałów: wapnia i fosforu oraz witaminy D, które mają zbawienny wpływ na zdrowie naszych kości, zębów i paznokci. Ponadto dostarcza ważnych dla skóry i dobrego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Mleko krowie najlepiej zacząć podawać dziecku pod koniec pierwszego roku życia. Oczywiście, pod warunkiem, że nie jest ono na nie uczulone. Najlepiej wybierać produkty pełnotłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu (2%).

2. Jajka

Jajka to bogate źródło pełnowartościowego białka, cynku, żelaza, selenu oraz pełniących ważną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu witamin D i tych z grupy B, jak i kwasów omega-3, które poprawiają pracę układu nerwowego. Do diety dziecka początkowo wprowadza się żółtko (po ukończeniu 7. miesiąca życia), a następnie całe jajko (po 11. miesiącu życia). Pamiętaj, że białko jajka jest silnie uczulającym alergenem, dlatego przed wprowadzeniem jajek do diety należy upewnić się, czy organizm dziecka je toleruje.

2
3. Brokuły

Brokuły to cenny składnik w diecie dziecka. Zawierają m.in. wapń, który pozytywnie wpływa na wzrok i chroni komórki przed uszkodzeniami oraz żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, błonnik, kwas foliowy i witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego.
Aby brokuły nie straciły cennych właściwości, najlepiej gotować je na parze lub podawać dziecku w formie soku. Można je też dodawać do wszelkiego rodzaju zup.

4. Jagody

Jagody to jedne z pierwszych owoców, które wprowadzamy do diety niemowląt. Są dozwolone już od 6. miesiąca w postaci przecierów i soków. Jagody mają właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zawarty w nich mangan wspomaga budowę mocnych kości, a wysoka zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jagody są źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP; minerałów: wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, siarki, selenu i cynku oraz błonnika i przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki.


3
5. Jogurt

Jogurt naturalny to bogate źródło wapnia, kwasu foliowego, cynku, fosforu i witaminy B. Codzienne spożywanie go wzmacnia kości, wspomaga też proces trawienia i wchłaniania laktozy.

Jeśli dziecko nie lubi zwykłego jogurtu, można dodać do niego miód lub syrop klonowy. Nie zaleca się spożywania tych z dodatkiem owoców, ponieważ zawierają dużą ilość niezdrowych cukrów.

6. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są zaliczane do jednych z najbardziej pożywnych warzyw. Bogate w beta-karoten, witaminy A, C i E, potas, wapń, żelazo i błonnik stanowią ważny składnik diety dziecka. Ze względu na ich smak większość maluchów je uwielbia. Słodkie ziemniaki można przygotować na wiele sposobów: dla młodszych w formie puree, a dla starszych w formie chipsów ziemniaczanych, które z powodzeniem zastąpią niezdrowe frytki.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

ból gardła
Angina
dysleksja u dzieci

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie