Warzywa i owoce, których nie należy jeść zimą

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Choć warzywa i owoce powszechnie uznawane są za zdrowe produkty, nie w każdych warunkach działają pozytywnie na nasz organizm. Stąd niektórych warzyw i owoców nie powinno się jeść w konkretnych porach roku. Z racji tego, że zbliża się zima przygotowaliśmy listę warzyw i owoców, które w okresie zimowym nie służą naszemu organizmowi i zdrowiu. Głównie dlatego, że pochodzą z importu i posiadają zupełnie inne właściwości od tych, które przydadzą się nam się zimą. Oto kilka produktów, których warto unikać w okresie niskich temperatur.
1
Banany
Mimo, że to owoce, które dostarczają naszemu organizmowi solidną dawkę energii, w zimie nie powinniśmy ich jeść. Powód jest dosyć jasny. Banany to również owoce zawierające sporą ilość cukru i kalorii, które zimą trudniej nam spalić. W efekcie możemy przybrać na wadze, co przysporzy nam jedynie problemów na wiosnę – dieta, wyrzeczenia i treningi siłowe. Zimą nie należy rezygnować z bananów, ale jeść je w ograniczonych ilościach. Dzięki temu unikniemy kilku zbędnych kilogramów i oponki na brzuchu.

Cytrusy
Mowa tutaj przede wszystkim o pomarańczach i mandarynkach. Jednak wielu z nas trudno wyobrazić sobie grudzień bez mandarynek i pomarańczy, które kojarzą się przecież ze świętami. Niestety w okresie jesienno-zimowym powinniśmy ograniczyć ich spożywanie. Powód jest znany jedynie nielicznym. Chodzi mianowicie o to, że większość cytrusów działa ochładzająco na nasz organizm. W zimie może prowadzić to do obniżenia odporności organizmu, a w konsekwencji do rozwoju różnego rodzaju chorób.
2
Truskawki
Truskawki w zimie zaskoczą dzisiaj niewielu z nas. Spotkamy je w supermarketach, na targach, a także w dobrze zaopatrzonych sklepikach z warzywami i owocami. Nie trudno się domyślić, co piękne i okazałe truskawki kryją w swoim czerwonym miąższu. Żadna truskawka wyhodowana w naturalnych warunkach nie wygląda tak, jak truskawki, które kupujemy poza sezonem w charakterystycznych plastikowych pojemniczkach. Dlaczego są zatem tak okazałe? Ponieważ hoduje się je przy użyciu pestycydów i środków grzybobójczych, które sprawiają, ze truskawka na długo zachowuje swój atrakcyjny wygląd i „świeżość”. Nie dajmy się złapać na tego typu chwyty i po prostu nie jedzmy truskawek w zimie. Zyskają na tym nasz portfel i nasze zdrowie.

Szpinak
Według badań specjalistów do spraw żywienia szpinak to jeden z warzyw najbardziej skażonych pestycydami. Niektórzy naukowcy twierdzą, że zawiera on znaczne ilości kadmu, który ma szkodliwy wpływ na nerki i może przyczynić się do rozwoju anemii i osteoporozy. Ponadto, w szpinaku znajdziemy spore ilości szczawianów, które utrudniają wchłanianie wapnia przez organizm. Szczególnie zimą warto unikać kupowania „świeżego” szpinaku. Lepiej wybrać ten mrożony, ale uprzednio dokładnie zapoznać się ze składem produktu.
3
Pomidory
Pomidory (choć nie wszystkie) również należy zaliczyć do grupy warzyw i owoców, których nie powinniśmy jeść zimą. Jak to jest z tymi pomidorami? Nie wszystkie są niezdrowe, ale większość z nich to niestety sama woda i nawóz. To dlatego ich smak jest mało wyrazisty i często mdły. Nie trudno spostrzec, że pomidory, które są duże i wyglądają jak z reklamy, w środku mają praktycznie samą wodę. Zdecydowanie powinniśmy unikać spożywania tego typu warzyw. Zawierają niewiele wartości odżywczych, są za to pełne szkodliwych ulepszaczy wyglądu i smaku.

Ogórki
Ogórki leżące zimą na półkach sklepowych to również produkty, które zostały poddane długotrwałemu działaniu nawozów sztucznych. Tak powstały ogórek posiada niewiele wartości odżywczych i zdecydowanie szkodzi zdrowiu, szczególnie, gdy spożywamy go w nadmiernych ilościach. Poza tym ogórki, podobnie jak cytrusy, wykazują działanie ochładzające organizm. W zimie warto odpuścić sobie ich jedzenie i poczekać na lepsze i zdrowsze okazy ogórków.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

zakupy
zmęczenie
dobry metabolizm

Podobne porady

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie