Dlaczego nie warto wylewać wody z kiszonek?

jolanda - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Kiszonki, czyli kapusta, ogórki i inne fermentowane pyszności, to niewątpliwie ważny element kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie bigos czy kapuśniak bez kiszonej kapusty. Potrawy te są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Jednak najwięcej cennych wartości odżywczych, jak się okazuje, posiadają nie same kiszone produkty, ale woda, w której dojrzewają. Już w 76 roku przed naszą erą jej działanie docenił rzymski historyk Piliniusz, który zalecał pić ją chorym na zapalenie jelit i żołądka. Sok spod kiszonek doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, a nawet wspomaga odchudzanie. Poza tym, ma wiele praktycznych zastosowań, które z pewnością zaskoczą niejednego! Sprawdź, dlaczego jeszcze nie warto wylewać soku spod kiszonek.
1
Większość swoich dobroczynnych właściwości kiszonki zawdzięczają tzw. bakteriom fermentacji mlekowej, które powstają w wyniku procesu fermentowania warzyw. To właśnie tego rodzaju bakterii nasz organizm szczególnie potrzebuje. Przyjrzymy się zatem bliżej właściwościom i zastosowaniu wody spod kiszonek.

Wzmacnia odporność organizmu
Oprócz bakterii kwasu mlekowego w kiszonkach znajdziemy również spore ilości witaminy B i soli mineralnych. Wszystkie te składniki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na jego pracę. Nie bez przyczyny nasze mamy i babcie serwowały nam w dzieciństwie soki spod kiszonek! Woda z ogórków czy kapusty wspomaga również leczenie przeziębienia i grypy. To pierwszy ważny powód, dla którego nie warto wylewać jej, gdy zjemy ostatniego ogórka ze słoika.

Poprawia pracę jelit
Bakterie kwasu mlekowego świetnie wpływają również na pracę naszych jelit. Obniżają pH, dzięki czemu rozwija się mikroflora jelitowa, usuwają zbędne produkty przemiany materii, chronią jelita przed szkodliwymi czynnikami, wzmacniają ich odporność, a także redukują wzdęcia. Co ciekawsze, udowodniono, że regularne picie soku spod kiszonek może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego!

Wodę spod kiszonek powinny pić systematycznie osoby miewające dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a także zażywające silne leki. Sok z kiszonek działa jak naturalny probiotyk.
2
Najlepszy naturalny lek na kaca
Woda spod ogórków to również najlepszy naturalny lek na kaca! Popularna woda z cytryną nie ma szans z „kiszonką”, gdyż ta zawiera praktycznie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm, gdy wypijemy zbyt dużą ilość alkoholu. W kiszonkach znajdziemy witaminy: A, B, C, E i K, a ponadto, spore ilości wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Woda spod ogórków dostarcza organizmowi większości składników, które zostały wypłukane przez alkohol.

Solidna dawka energii, szybkie spalanie tłuszczu i oczyszczanie organizmu
Powstały w wyniku fermentacji kwas mlekowy wywiera wyjątkowo korzystny wpływ na metabolizm lipidów i glukozy w wątrobie, dzięki czemu mamy więcej energii, na długo jesteśmy syci, a co ciekawsze, szybciej spalamy tłuszcz!

Woda z ogórków doskonale oczyszcza również organizm z toksyn, jednocześnie usprawniając przepływ krwi i poprawiając pracę wątroby. Wodę spod kiszonek powinny pić regularnie osoby, zmagające się z nadwagą, a także chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
3
Orzeźwia organizm
Sok z kiszonek sprawdzi się również jako pobudzający napój dla sportowców, który nie tylko orzeźwi po męczący treningu, ale także uzupełni wartości odżywcze utracone w wyniku wysiłku fizycznego. Wodę spod kiszonek najlepiej wypić od razu po treningu.

Zamiennik octu i marynaty do mięs
Zapewne wielu z was zaskoczy to zastosowanie, ale wodę z kiszonek można stosować jako zamiennik octu. To z pewnością dużo zdrowsza alternatywa! Sokiem z kiszonek zamarynujesz również mięso. Dzięki temu będzie soczyste, delikatne i rozpływające się w ustach.

Wyczyści miedziane przedmioty i ochroni uprawy przed chwastami
Nie masz pomysłu jak wyczyścić miedziane przedmioty? Wykorzystaj wodę spod ogórków! Wylej jej niewielką ilość na gąbkę, a następnie wyczyść brud. Miedziane przedmioty szybko odzyskają utracony blask.

Sok spod ogórków zabezpieczy również rośliny przed chwastami. Wystarczy, że wlejesz go do butelki z atomizerem, a następnie spryskasz rośliny.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Drylowane pomidory
szparagi
zielony groszek

Podobne porady

Komentarze (1)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

kolo
13.12.2017
Ja nie wylewam wody po gotowanych warzywach, ziemniakach, ryzu, makaronie. To marnotrastwo!
Robie z niej zupe.