Domowej roboty masło w kilka minut - przepis

olaa - specjalista Tipy.pl
1 z 5
Ten, kto kiedykolwiek poczuł smak swojskiego masła, wie, że to produkt nie do podrobienia! Masła, które kupujemy w sklepach, nie tylko znacząco odstają smakiem od tego "domowego", ale przede wszystkim mają o wiele mniej wartości odżywczych niż masło naturalne. Okazuje się, że samodzielne przygotowanie masła to nie tak skomplikowana czynność, jakby się wydawało i do której wcale nie potrzeba archaicznej ubijaczki, którą posługiwały się nasze babcie. Domowej roboty masło przygotujesz zaledwie w 10 minut! Wystarczy trochę chęci, czasu i dobrej jakości składników. Do dzieła!
1
Co zawiera prawdziwe masło?
Warto wiedzieć, że prawdziwe masło to produkt, w którym występuje wyłącznie tłuszcz mleczny. Jego zawartość nie powinna być niższa niż 80 procent i nie wyższa niż 90 procent. Ponadto, oryginalne masło nie powinno zawierać więcej niż 16 procent wody i nie więcej niż dwa procent suchej masy beztłuszczowej mleka. Takie ilości składników znajdziemy w prawie wszystkich masłach na rynku.

Uwaga na miksy tłuszczowe
W sklepach często spotykamy produkty, które na pierwszy rzut oka przypominają masło, ale tak naprawdę z masłem mają niewiele wspólnego. Mowa o miksach tłuszczowych, w których tłuszcz mleczny został zastąpiony zazwyczaj gorszej jakości olejem roślinnym. Miksy tłuszczowe na pierwszy rzut oka wyglądają jak masło, a to za sprawą chemicznych barwników, konserwantów i aromatów. W sklepach lepiej omijaj je szerokim łukiem.
2
Masło swojskie a masło ze sklepu
Masło kupione w sklepie różni się od swojskiego nie tylko smakiem, ale przede wszystkim zawartością składników odżywczych. Masła, które kupujemy w sklepach, wykonane są zazwyczaj na bazie przetworzonego mleka z dodatkiem tłustej śmietanki. W dodatku można w nich znaleźć śladowe ilości substancji konserwujących, które wydłużają datę przydatności masła. Zawierają zatem mniej wartości odżywczych.

Natomiast masło domowej roboty przygotowane jest ze śmietanki lub swojskiego mleka, które wybieramy samodzielnie. Jest z pewnością bogatsze w smaku i zdrowsze. Tak naprawdę to od nas zależy, z czego przygotujemy domowe masło i czy będzie ono zdrowym produktem.

Co zdrowego znajdziemy w domowym maśle?
Po pierwsze swojskie masło dostarcza nam sporej ilości witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowej pracy organizmu, a ponadto, zapewnia piękny wygląd naszej skórze. Po drugie domowej roboty masło to cenne źródło witamin D i E. Ta pierwsza wzmacnia naszą odporność, a druga eliminuje szkodliwe wolne rodniki z organizmu, chroniąc nas przed chorobami. Po trzecie w samodzielnie przygotowanym maśle zostaje zachowana naturalna mikroflora bogata w bakterie wykazujące działanie probiotyczne, które dobroczynnie wpływają na układ pokarmowy. W naturalnym maśle znajdziemy również liczne enzymy odpowiedzialne za przyswajanie składników odżywczych zawartych w produktach mlecznych.

Domowej roboty masło to naprawdę opłacalna inwestycja, na której może zyskać przede wszystkim nasze zdrowie!
3
Składniki potrzebne do przygotowania masła:
Z tej ilości składników przygotujesz około 150 gramów masła:

• około 400 mililitrów dobrej jakości śmietany kremówki (30- lub 36-procentowej);
Przed kupnem śmietanki należy sprawdzić, czy w składzie nie pojawiają się szkodliwe sztuczne substancje, na przykład zagęszczacze. Śmietanka wykorzystana do przygotowania masła powinna mieć temperaturę pokojową – wtedy lepiej się ubije. Im tłustsza śmietanka, tym więcej masła z niej otrzymasz.
• sól morska;
• ewentualnie czosnek i pieprz (jeśli masz ochotę zrobić masło czosnkowe);
• zimna woda.

Narzędzia potrzebne do przygotowania masła:

• duży garnek lub miska;
• mikser;
• cedzak;
• drewniana lub silikonowa łyżka do ugniatania masła.
4
art/2017/29203_VE7dcK.jpg
Sposób wykonania
Przygotowanie domowego masła nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a efekt będzie wyśmienity!

1. Wlej śmietankę do dużego garnka.
2. Dodaj szczyptę soli morskiej.
3. Zacznij miksować śmietankę na małych obrotach. Po około 10 minutach pojawią się pierwsze grudki przypominające masło.
4. Miksuj śmietankę do momentu, gdy stanie się ziarnista i powstaną pierwsze kuleczki masła.
5. Kiedy z miksowanej śmietanki uformuje się duża zwarta kula, należy ją odcedzić, a następnie dokładnie przelać masło zimną wodą.
6. Po odcedzeniu przełóż masło do czystego naczynia i rozpocznij ugniatanie. To bardzo prosta czynność – nie wymaga konkretnych umiejętności. Wystarczy, że będziesz energicznie naciskać łyżką na masło.
7. Uformuj dłońmi preferowany kształt masła.
8. Przełóż masło do maselniczki i przechowuj w lodówce.

Masło domowej roboty utrzymuje się nawet kilka miesięcy! Jest to zatem bardzo opłacalna inwestycja. Nadmiar masła możesz śmiało zamrozić lub przerobić na masło klarowane.

Masło czosnkowe
Jeśli chcesz przygotować masło czosnkowe, wystarczy, że dodasz na początku miksowania śmietanki rozgniecione ząbki czosnku i trochę pieprzu.

Smacznego!
Strona 1 z 5

Powiązane porady

sery
przechowywanie jaj
jajka po benedyktyńsku

Podobne porady

Komentarze (9)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

va
11.12.2017
Wg przepisu z 36% smietanki nie działa ;/
Jet_78
02.12.2017
Gdzie znajdę na Śląsku sklep z mlekiem naturalnym prosto od krowy. Żadnej śmietanki i pierdół nie kupuje.
R. G. Mazur
02.12.2017
Jeśli mamy dostęp do swojskiego mleka / śmietanki na domowe masło, to mamy także dostęp do gotowego swojskiego masła.
likkq
02.12.2017
Ta.. domowe masło z 36% śmietanki kupionej w sklepie. Na pewno będzie mieć wiecej witamin i składników odżywczych. I jego świeżość utrzyma się kilka miesięcy.
Owszem, zrobienie masła nie jest wielką filozofią, tylko trzeba mieć krowę
Ben
02.12.2017
Swojskie masło psuje się w mig jeśli zapomnimy je schować do lodówki. W nawet w lodówce nie utrzyma się tygodnia!!
Aga
02.12.2017
Robię takie bardzo często, jest pycha, polecam
Rolnik
02.12.2017
Zeby maslo zrobic to trzeba miec min. 15 litrow smietany. I to takiej naturalnej a nie ze sklepu zage
adammunk60
02.12.2017
Już tyle lat żyję, urodziłem się na wsi, gdzie moja babcia robiła swoje masło. Jednak NIGDY nie widziałem, aby to robiła z mleka! Zawsze była to śmietana, oczywiście ukwaszona, a nie pasteryzowana jak teraz się robi. Teraz producenci idą na łatwiznę i chcą aby wszystko było najlepiej bezterminowe.
myślący
02.12.2017
Wystarczy wlać śmietanę do słoika, zakręcić i potrząsać. Ważne, by masło po udziałaniu dobrze wypłukać. Tak masło robiła moja mama w czasach kryzysu, ale wtedy łatwiej można było kupić mleko od prawdziwej krowy i samemu zebrać z niego śmietankę