Jagody camu camu – najlepsze na serce i nie tylko

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Jagody camu camu, choć w Europie mało popularne, ale dostępne, przez wielu specjalistów do spraw żywienia uznawane są za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Na takie miano zasłużyły sobie swoim składem, który wartością odżywczą kilkakrotnie przewyższa ten występujący w większości popularnych owoców. Camu camu doskonale działają na wzrok, są niskokaloryczne, wykazują właściwości odmładzające i leczą setki chorób! Nic dziwnego, że szybko znalazły się w grupie produktów superfood. Poznaj cudowne właściwości jagód camu camu i sprawdź, gdzie je kupić i jak stosować!
1
Jagody camu camu – pochodzenie i charakterystyka
Camu camu (z łacińskiego Myrciaria dubia) pochodzą z krajów Ameryki Łacińskiej i w tamtejszych rejonach uznawane są za jeden z najskuteczniejszych naturalnych leków. Medycyna naturalna wykorzystuje camu camu od setek lat! Zarówno w świeżej, jak i suszonej postaci camu camu potrafią zdziałać cuda. Regularnie jedzone doskonale chronią organizm przed chorobami, a co więcej leczą je. W medycynie naturalnej camu camu stosowane są w leczeniu astmy, przeziębień, stanów zapalnych, reumatyzmu, schorzeń wzroku, a także przewlekłych chorób mózgu, na przykład Alzheimera. Ponadto, jagody camu camu poprawiają pracę mózgu, dzięki czemu nasz organizm i umysł są bardziej wydajne.

Jak rozpoznać camu camu?
Te oryginalne owoce nie jest łatwo rozpoznać, szczególnie, gdy nigdy wcześniej nie spotkaliśmy camu camu. Głównie dlatego, że mogą przybierać różną barwę. Ta najczęściej spotykana to purpura, ale mogą występować również w kolorze zielono-czerwonym lub pomarańczowym. Kształtem camu camu przypominają wiśnię. Są bardzo soczyste, dlatego tak chętnie wykorzystuje się je do produkcji soków z zagęszczonej pulpy, które stosuje się w medycynie naturalnej. Co ciekawe, udowodniono, że mrożone camu camu, mimo utraty około połowy składników odżywczych, nadal mają sporą przewagę nad innymi owocami, jeśli chodzi o pozytywny wpływ na zdrowie. Ten przykład pokazuje, jak cenny jest to owoc.
2
Cenny skład camu camu
Nic dziwnego, że camu camu tak dobrze wpływają na nasze zdrowie i zaliczane są do produktów superfood. Za cenne właściwości odpowiedzialny jest bogaty w wartości odżywcze skład owoców. Co zatem znajdziemy w 100 gramach camu camu?

• tylko 10 kalorii;
• spore ilości białka i błonnika;
• witaminy z grupy B;
• witaminę C (prawdopodobnie posiada jej najwięcej spośród wszystkich owoców);
• witaminę A;
• wapń, potas, żelazo;
• cenne polifenole;
• beta karoten.
3
Wpływ jagód camu camu na zdrowie
Wpływ jagód camu camu na zdrowie jest naprawdę godny podziwu. Po pierwsze camu camu wzmacniają odporność całego organizmu i usprawniają jego pracę. Odpowiedzialne są za to związki fenolowe, które działają również antynowotworowo.

Po drugie camu camu działają doskonale na serce, dzięki sporej zawartości karotenoidów. Regularnie jedzone camu camu wzmacniają serce, a także chronią przed zawałem i przewlekłymi chorobami. Ponadto, obecność karotenoidów w organizmie obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Po trzecie jagody camu camu świetnie wpływają na wzrok. Takie działanie zapewnia beta-karoten i karotenoidy, które są niezbędne dla prawidłowej pracy oka.

Camu camu wpływają również pozytywnie na układ trawienny, dzięki sporej zawartości błonnika. Przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu, redukują wzdęcia i zaparcia oraz poprawiają ogólną pracę jelit. Ponadto, wzmacniają stawy i kości, chroniąc przed osteoporozą. Działają także przeciwbólowo.

Jagody camu camu nie pozostają również bez wpływu na naszą urodę. Wykazano, że regularnie jedzone camu camu opóźniają proces starzenia się, ujędrniają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie, a także leczą trądzik. To naprawdę niesamowite owoce!

Gdzie kupić camu camu i jak je stosować?
Oczywiście najlepiej byłoby jeść świeże owoce jagód, ale w Polsce jest to niemożliwe, gdyż camu camu źle znoszą transport. Stąd rzadko są sprowadzane do innych krajów w świeżej postaci. Możemy je jednak kupić w postaci tabletek, proszku oraz soku i stosować regularnie, najlepiej po wcześniejszej konsultacji z dietetykiem. Ceny produktów z camu camu są dosyć drogie. Koszt proszku lub tabletek to zazwyczaj od 30 do 100 złotych. Natomiast za 500 mililitrów soku zapłacimy około 25 złotych.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

zdrowotna kąpiel
trojglicerydy w diecie
warzywa na niski cholesterol

Komentarze (0)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie