Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

monika_w - specjalista Tipy.pl
4 z 4
Jak piec ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe należy piec w temperaturze od 170 do 200 stopni Celsjusza aż uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor. Gdy się upiecze, najlepiej zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut. Dzięki temu ciasto nie upadnie, gdy nagle przeniesiemy go w miejsce o niższej temperaturze. Upieczone ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać owinięte czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wówczas na dłużej pozostanie świeże i pulchne.

Powiązane porady

Podobne porady

Komentarze (7)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Boba
09.01.2018
No pewnie tak. Ja wyrabiam ciasto drożdżowe w maszynce do pieczenia chleba, gdzie wrzucam wszystko naraz jak leci (tylko mleko musi być ciepłe). Potem, jak maszyna wymiesza, wyjmuję ciasto do miski i czekam aż urośnie. ZAWSZE rośnie pięknie i lepiej weźcie dużą miskę. No i już. Bez specjalnego wysiłku
Graham
09.01.2018
Ciepła woda do ciasta drożdżowego powinna być przegotowana i przestudzona. Ciepła, letnia kranówa zawiera chlor, który ma właściwości grzybobójcze, czyli dobrze zabija drożdże.
Alicja
09.01.2018
1) jak robię drożdżówkę ponad 30 lat to jeszcze mi nie opadła! To nie biszkopt.....
2) drożdżówka na oleju- babcia by z grobu wstała...
Pozdrawiam
Jurek
10.12.2017
Odkrycie Ameryki!!!!
grzesiek
10.12.2017
Zapomnieliście napisać, że ciasto drożdżowe nie lubi zostawać w formie - po upieczeniu należy wyjąć z formy/zdjąć z blachy bo namoknie od skroplonej na ściankach wody! Tak samo jak chleb zresztą :)
HHL
10.12.2017
Mój przepis jest nieco inny :
10 żółtek
1 kg mąki typ 550
10 dkg drożdży
1 1/2 szklanki mleka
szklanka cukru
kostka (250) masła
szczypta soli
pestka
10.12.2017
Może ciasto jest dobra, ale te długie paznokcie ? i w dodatku czarna smuga pod paznokciami ,nie wróży niczego dobrego.