Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

monika_w - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych i zarazem najtrudniejszych do wykonania ciast. I nie chodzi tutaj o ilość składników i czas przygotowania, ale o sposób ugniatania ciasta oraz kilka cennych trików, które niewątpliwie najlepiej znały nasze babcie i prababcie. Ich drożdżowe wypieki zawsze były pulchne, miękkie i pachnące. O czym pamiętać, by nasze ciasto drożdżowe również takie wyrosło? Oto kilka sprawdzonych trików.
1
Podstawowe składniki potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego
Podstawa ciasta drożdżowego to kilka ważnych składników. Bez nich nie mamy co liczyć na pozytywny efekt naszych starań. Oto, czego potrzebujemy do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego na blachę o wymiarach 35 na 25 centymetrów:

• 40 gramów świeżych drożdży;
• 200 mililitrów ciepłego mleka;
• ciepła woda do „podlewania” ciasta;
• dwa jajka;
• 600 gramów mąki pszennej;
• cztery łyżki oleju;
• cztery łyżki cukru (jeśli przygotowujesz ciasto na słodko);
• szczypta soli.
2
Przygotowanie ciasta drożdżowego krok po kroku
Jeśli chcesz, by twój drożdżowy wypiek idealnie wyrósł, postępuj krok po kroku zgodnie z poniższą instrukcją. Nie pomijaj żadnego etapu.

1. Zacznijmy od składników, z których przygotujesz ciasto - powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz mleka i wody). Dzięki temu łatwiej się połączą, a ciasto drożdżowe szybciej wyrośnie. Zbyt zimne lub za gorące składniki mogą źle działać na drożdże, a to przecież podstawa wypieku.
2. Przygotuj miskę, w której będziesz ugniatać ciasto i wsyp do niej mąkę.
3. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, a następnie dodaj do mikstury olej i jedną łyżkę cukru. Całość wymieszaj i odstaw do poruszania.
4. Gdy drożdże lekko wyrosną, do miski z mąką wbij jajka, dodaj szczyptę soli, resztę cukru i zaczyn z drożdży.
5. Teraz czas na najważniejszą czynność, czyli formowanie lub – inaczej mówiąc – wyrabianie ciasta. Najlepiej będzie, gdy zrobisz to ręcznie. Żaden robot kuchenny nie wykona tego lepiej niż wytrenowana dłoń pani domu! Jeśli robisz ciasto drożdżowe po raz pierwszy, koniecznie poćwicz charakterystyczny ruch ręką przed formowaniem.

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?
Wyrabianie ciasta drożdżowego to naprawdę sztuka! Trzeba nabrać wprawy, by wypieki wychodziły pulchne i miękkie. Oto wskazówki, które pomogą ci wyrobić idealne ciasto drożdżowe:

1. Rozpocznij od delikatnego mieszania ręką wszystkich składników w misce. Po chwili zaczną przyklejać się one do dłoni. To znak, że zaraz należy zacząć intensywnie wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto nie chce się kleić, podlej je niewielką ilością ciepłej wody.
2. Charakterystycznym i dynamicznym ruchem ręki pociągaj ciasto do góry tak, by przenikało do niego powietrze. Gdy będzie tworzyło coraz bardziej jednolitą konsystencję, zacznij formować z niego kulę. Pamiętaj, by podczas wyrabiania nie ugniatać ciasta. Najważniejsze to dokładnie połączyć wszystkie składniki i wpuścić do ciasta dużo powietrza. Dzięki temu szybciej wyrośnie. Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno być gęste, sprężyste i jednocześnie miękkie. Formowanie ciasta drożdżowego zazwyczaj nie powinno trwać dłużej niż 15 minut.
3. Gdy ciasto uzyskało już odpowiednią konsystencję, odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe i bezpieczne miejsce. Najlepiej przykryj go ścierką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli w domu jest zbyt zimno i obawiasz się, że ciasto nie wyrośnie, włóż do piekarnika rozgrzanego do 30 stopni Celsjusza.
3
Jak piec ciasto drożdżowe?

Ciasto drożdżowe należy piec w temperaturze od 170 do 200 stopni Celsjusza aż uzyska złoty lub jasnobrązowy kolor. Gdy się upiecze, najlepiej zostawić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut. Dzięki temu ciasto nie upadnie, gdy nagle przeniesiemy go w miejsce o niższej temperaturze. Upieczone ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać owinięte czystą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wówczas na dłużej pozostanie świeże i pulchne.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

robienie naleśników
beza
krówki

Podobne porady

Komentarze (4)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Jurek
10.12.2017
Odkrycie Ameryki!!!!
grzesiek
10.12.2017
Zapomnieliście napisać, że ciasto drożdżowe nie lubi zostawać w formie - po upieczeniu należy wyjąć z formy/zdjąć z blachy bo namoknie od skroplonej na ściankach wody! Tak samo jak chleb zresztą :)
HHL
10.12.2017
Mój przepis jest nieco inny :
10 żółtek
1 kg mąki typ 550
10 dkg drożdży
1 1/2 szklanki mleka
szklanka cukru
kostka (250) masła
szczypta soli
pestka
10.12.2017
Może ciasto jest dobra, ale te długie paznokcie ? i w dodatku czarna smuga pod paznokciami ,nie wróży niczego dobrego.