Paraffinum liquidum: Szkodliwy składnik kosmetyków?

_paula_ - specjalista Tipy.pl
1 z 4
Paraffinum liquidum to inaczej olej mineralny, czyli jeden z najpopularniejszych składników kosmetyków, który pozyskiwany jest z ropy naftowej. Obecnie spotkamy go w większości kosmetyków sprzedawanych w drogeriach, a także w benzynie. Czy ta informacja nie powinna budzić pewnych obaw? Oczywiście, że powinna. Otóż okazuje się, że olej mineralny wcale nie działa dobroczynnie na skórę, jak zapewniają producenci. Co więcej, może jej szkodzić i hamować działanie innych (często wartościowych) składników kosmetyku. Co warto wiedzieć o paraffinum liquidum? Jak działa na naszą skórę ta popularna substancja? Kupowania jakich kosmetyków powinniśmy unikać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w artykule.
1
Co to jest paraffinum liquidum?
Paraffinum liquidum, inaczej olej mineralny, to mieszanina prostych, długołańcuchowych węglowodorów, które powstają w procesie destylacji ropy naftowej. Ściślej i jaśniej mówiąc olej mineralny produkowany jest z ropy naftowej. Paraffinum liquidum to bardzo trwała i stabilna substancja, gdyż jest mało reaktywna chemicznie. Dlatego tak chętnie wykorzystuje się ją w przemyśle kosmetycznym. Dzięki niej kosmetyki mają bardziej atrakcyjną konsystencję i dłuższą datę przydatności. Okazuje się, że olej mineralny znajduje się w większości popularnych kosmetyków. A gdzie konkretnie?
2
Gdzie znajdziemy paraffinum liquidum?
Paraffinum liquidum znajduje swoje zastosowanie zarówno w kosmetykach do pielęgnacji, jak i do makijażu, choć znacznie częściej spotkamy go w tej pierwszej grupie. Olej mineralny jest podstawowym składnikiem większości kosmetyków emulsyjnych: kremów, balsamów, masek, oliwek, a także szamponów i odżywek do włosów. Często znajdziemy go również w składzie szminek oraz tuszów do rzęs. Poza branżą kosmetyczną paraffinum liquidum wykorzystuje się do produkcji benzyny. Czy substancja, która powstała na skutek destylacji ropy naftowej, może być bezpieczna dla naszej skóry?

Czy paraffinum liquidum jest szkodliwe?
Olej mineralny często mylony jest z czystą parafiną, która wykazuje wiele leczniczych i dobroczynnych właściwości dla zdrowia i urody. Między innymi doskonale natłuszcza skórę i chroni ją przed wysuszaniem. Paraffinum liquidum niestety nie wykazuje takiego działania. Co więcej, udowodniono, że olej mineralny może szkodzić skórze, a w konsekwencji naszemu zdrowiu. Po pierwsze dlatego, że zatyka pory uniemożliwiając swobodny wypływ łoju i oddychanie skóry. Po drugie sprzyja rozwojowi bakterii, a tym samym powstawaniu wyprysków i trądziku. Po trzecie przyspiesza proces starzenia się. Po czwarte powoduje kumulowanie się toksycznych metabolitów w skórze. Ponadto, olej mineralny blokuje wchłanianie innych substancji w nim zawartych. Można zatem postawić tezę, że paraffinum liquidum to bardzo szkodliwa substancja dla naszej skóry.
3
Jakie kosmetyki kupować, a których unikać?
Olej mineralny jest składnikiem większości popularnych kosmetyków. Oczywiście nie w każdym z nich występuje w takich samych ilościach. Unikać powinniśmy szczególnie kosmetyków, w których składzie olej mineralny występuje wysoko - na pierwszych pięciu miejscach. Najlepiej szukać kosmetyków wykonanych praktycznie w pełni z naturalnych składników. Przed kupnem każdego z nich koniecznie przeczytaj skład.
Strona 1 z 4

Powiązane porady

Komentarze (2)

* Pola wymagane

Twój e-mail nie będzie widoczny na stronie

Justyna
26.04.2018
Najgorsze badziewie i najtańsze dodawane do drogich kremów!Dlatego czytam skład kremów i nie kupuję z parafiną,nawet jesli nie przeczytałabym składu moja skóra wyczuwa to dziadostwo -jest przesuszona i łuszczy się!To jest podłość aby takim czymś raczyć ludzi i co najgorsze dzieci!
Ula
04.01.2018
Właśnie przeczytałam, że krem dla dzieci ma na drugim miejscu w podanym składzie ten fatalny składnik. I co na to Instytut Matki i Dziecka,który wydał pozytywną opinię dla tego produktu? Pikanterii sprawie dodaje napis, że jest to krem ochronny do twarzy i ciała od pierwszych dni życia!